Nederland

'Vlees op zwarte lijst kankerverwekkende producten'

24 oktober 2015 10:52 Aangepast: 24 oktober 2015 12:15
Beeld © Alpha via Flickr (https://www.flickr.com/photos/avlxyz/)

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou op het punt staan om hamburgers, biefstuk en spek op de zwarte lijst van kankerverwekkende producten te plaatsen. Daarop staan onder andere asbest, alcohol en sigaretten en binnenkort mogelijk dus ook 'rood en houdbaar vlees'.

Houdbaar vlees zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs nog schadelijker zijn dan rood vlees, zo meldt de Daily Mail op basis van bronnen binnen de WHO. De Britse krant schrijft dat plaatsing op de zwarte lijst ertoe kan leiden dat er waarschuwingsteksten worden geplaatst op verpakkingen.

Voorbeelden van houdbaar vlees zijn ham, spek, salami, hotdogs en soorten worsten. Als de geruchten kloppen, wordt rood vlees ingedeeld in de minder alarmerende categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend' voor de mens. Het bevat hoge concentraties vet en de samenstelling van rood vlees zou de darmwand kunnen beschadigen.

Overigens is het niet zozeer nieuw dat rood en houdbaar vlees worden gelinkt aan (darm)kanker. Maar volgens de Daily Mail is de Wereldgezondheidsorganisatie daar aankomende maandag voor de eerste keer 'heel stellig' over in een rapport. 

Minder roken, minder vlees
Actiegroep 'Storm Darmkanker' uit België zou het terecht vinden als vlees inderdaad op een zwarte lijst wordt geplaatst. "Het zou me niet verbazen mocht rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen terechtkomen. Er is al jaren sprake van een verband met darmkanker", zegt een woordvoerder in het Nieuwsblad. "Als we minder kanker willen, moeten we minder roken maar ook minder vlees eten."

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen aan darmkanker.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore