Buitenland

Kleinere porties en borden tegen obesitas, 'net als in de jaren 50'

03 december 2015 15:40 Aangepast: 03 december 2015 17:06
Beeld © ANP

Porties eten zijn de afgelopen decennia steeds groter geworden. Ook het aantal mensen met overgewicht is groeiende. Om die stijging tegen te gaan, hebben experts de oplossing: eet ongeveer evenveel als de mensen in de jaren 50 deden.

Dat blijkt uit onderzoek van Cambridge University. Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMJ (British Medical Journal). Het verkleinen van de grootte van porties, verpakkingen en servies moet bijdragen aan het oplossen van het obesitasprobleem in Groot-Brittannië.

Netjes het bord leegeten is prima, maar veel mensen staan er niet bij stil dat de borden de afgelopen 50 jaar steeds groter zijn geworden. Zo was een normaal bord in de jaren 60 gemiddeld 22 centimeter groot. Tegenwoordig is dat al zo’n 27 centimeter. En hoe groot het bord ook is, het wordt vaak vol geschept en tot de laatste kruimel leeggegeten. Hetzelfde geldt voor (non-alcoholische) drank. Hoe groter het glas, hoe meer men drinkt. 

Steeds grotere biefstuk
Theresa Marteau, hoogleraar gedrag en gezondheid, waarschuwt dat de grootte van maaltijden nog steeds stijgende is. "Sinds 1993 is er een stijging van ongeveer 50 procent geweest in de grootte van bijvoorbeeld biefstuk of curry." Mensen zouden terug moeten naar de porties van de jaren 50, voor het tijdperk van 'supersizing’. In de jaren 50 waren de porties aanzienlijk kleiner en waren er aanzienlijk minder mensen met obesitas. 

De experts claimen de gemiddelde energie-inname van Britten met maximaal 16 procent te kunnen verminderen. Een belangrijke taak zien de wetenschappers weggelegd voor restaurants, supermarkten en horeca. 

Ze geven de volgende suggesties mee:

  • Gebruik klein servies om zo het eten van kleinere porties te bevorderen.
  • Zorg ervoor dat grote verpakkingen niet dicht bij de kassa staan, maar juist op minder makkelijk toegankelijke plaatsen in de supermarkt.
  • Restaurants, afhaalrestaurants en kantines zouden kleinere porties moeten serveren.
  • Beperk de kortingen op grote verpakkingen.
  • Verwijder de grootste maat van bijvoorbeeld een beker frisdrank en voeg een nieuwe, kleinere maat toe.
  • Voeg aan bijvoorbeeld grote verpakkingen ook kleine porties toe. Bijvoorbeeld bij koekjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore