Ziekenhuis verdient geld met heroïne

Slotervaartziekenhuis verdient miljoenen aan heroïnehandel

11 november 2015 12:30 Aangepast: 11 november 2015 17:22
Beeld © RTL Nieuws

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis maakt al jaren miljoenen euro's winst met de productie en distributie van heroïne. De inkomsten zijn altijd verzwegen, schrijft Het Parool vandaag.

De heroïne wordt gemaakt door een dochterbedrijf van het ziekenhuis in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat naar zo'n 750 drugsverslaafden die de drugs onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend.

Ministerie betaalt miljoenen
Op de heroïne wordt door het bedrijf 30 procent winst gemaakt. Van de drie miljoen euro die het ministerie jaarlijks als vergoeding geeft, is meer dan één miljoen euro winst. Een kwart van het totale vermogen van het ziekenhuis werd zo verdiend met de heroïnehandel.  

Dat baseert de krant op het boek 'De Kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak' dat vrijdag verschijnt. Daarin staat dat het ziekenhuis van 2006 tot en met 2014 winst maakte op heroïne. In totaal gaat het om 7,5 miljoen euro winst.

Heroïneprijs te hoog
In 2010 onderzocht het ministerie of de heroïneprijs niet te hoog was, en bleek dat de kostprijs aan de 'aandacht was ontsnapt'.

Sinds 2013 zijn de tarieven van heroïne met 22 procent verlaagd, maar ook daarna maakte het bedrijf nog jaarlijks één miljoen winst. Het ministerie weet dat er winst wordt gemaakt op de drugs en heeft in 2012 afgesproken dat die voor wetenschappelijk onderzoek moet worden gebruikt.

Het heroïnebedrijf staat niet in de jaarrekeningen van het ziekenhuis. Ook wordt niet vermeld dat ziekenhuisapotheker Jos Beijnen directeur is van de bv. In 2010 keerde de heroïne-bv winst uit aan een andere bv die voor een groot deel in handen is van Beijnen persoonlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore