Nederland

Trillen, zweten en angst: Martijn 'kickt af' van antidepressiva

09 december 2015 17:08 Aangepast: 09 december 2015 19:17
Stockfoto Beeld © iStock

"Ik kon niet meer naar mijn werk. Ik kon niet alleen thuisblijven. Ik durfde de trein niet meer in." De 36-jarige Martijn uit Den Haag worstelt al tien jaar met verschillende depressies. Momenteel is hij het gebruik van antidepressiva aan het afbouwen, maar dat valt hem zwaar. "Het is alsof je af moet kicken."

Martijn, die graag anoniem wil blijven, is één van de ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders die dit jaar antidepressiva kregen voorgeschreven. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar. Volgens hem wordt er door artsen en psychiaters veel te makkelijk met de middelen omgesprongen, vooral de voorlichting over bijwerkingen kan veel beter, zegt hij.

"Het was alsof ik in een hele donkere tunnel gestopt werd. Ik durfde zelfs niet meer naar de wc en was echt suïcidaal in het begin."

"De eerste keer ging ik naar de huisarts en die schreef me een middel voor, maar vertelde me niets over de bijwerkingen. Ik schrok me dood vlak nadat ik begon met slikken", vertelt hij. "Het was alsof ik in een hele donkere tunnel gestopt werd. Ik durfde zelfs niet meer naar de wc en was echt suïcidaal in het begin."

'Afscheidsbrief geschreven'
Martijn heeft in de afgelopen tien jaar vier periodes van depressie gekend en gebruikte onder andere de antidepressiva Seroxat en Anafranil. "Ik heb wel een verschrikkelijk dieptepunt gehad en een afscheidsbrief aan alle achterblijvers geschreven. Maar na een paar daar dagen was ik gelukkig weer uit dat allerdiepste dal", vertelt hij.

"Ik ben op het moment weer aan het afbouwen. Zo'n periode duurt ongeveer een half jaar", zegt Martijn. Door heel erg op zijn lichaam te letten heeft hij zich voorbereid op wat hij 'afkicken' noemt. "Het is heel zwaar om van de medicijnen af te komen. Ik ga trillen, zweten, mijn angstklachten komen terug en ik slaap heel slecht."

"Je kunt zoveel meer doen: veel sporten, ademtherapie, mindfulness, veel sociale interactie en absoluut stoppen met roken en drinken. Belangrijk is dat je je levensritme aanpast."

Depressie zonder medicijnen behandelen
Alle bijwerkingen laten volgens Martijn zien hoe heftig de medicijnen zijn. Hij vindt dat psychiaters en doktoren bij depressiviteitsklachten veel te snel naar de medicijnen grijpen. "Je kunt zoveel meer doen: veel sporten, ademtherapie, mindfulness, veel sociale interactie en absoluut stoppen met roken en drinken. Belangrijk is dat je je levensritme aanpast."

Psychiater Bram Bakker steunt Martijn in zijn verhaal. "Op het moment dat iemand medicatie geadviseerd krijgt, wordt de heftigheid ervan vaak niet besproken. Er zou veel meer voorlichting moeten komen en er moet ook beter gekeken worden of een depressie niet zonder medicijnen te behandelen is", vertelt Bakker.

'Leg je lot niet in handen van arts'
Inmiddels gaat het stukken beter met Martijn. "Ik hoop natuurlijk dat mijn angstklachten niet terug gaan komen en mocht dat wel zo zijn dan ga ik het liefst voor behandeling zonder medicijnen." Voor de vele gebruikers van antidepressiva heeft hij nog wel een tip: "Leg je lot niet helemaal in handen van een doktor. Een arts is zeker één van de hulpmiddelen, net als pillen, maar je kunt ook zoveel zelf doen".

Meer op rtlnieuws.nl:
Vijf vragen over antidepressiva en agressie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore