Prestaties middelbare scholen

Zo scoort jouw school op de eindexamens

01 januari 2016 14:34 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Beeld © ANP

Net als vorig jaar zet RTL Nieuws de eindexamenresultaten van alle middelbare scholen op een rij. Bekijk wat voor rapportcijfer jouw school krijgt.

Bekijk de kaart op je smartphone-app

Is er nu een ranglijst van de beste scholen?
Nee. RTL Nieuws heeft de resultaten van middelbare scholen vertaald naar een rapportcijfer. Hierbij is vooral gekeken naar de vraag of scholen op alle vakken boven het minimum scoren. Scoort een school hoog, dan zijn de cijfers van de leerlingen goed. Scoort een school laag, dan zijn die resultaten minder. Cijfers zeggen uiteraard niet alles over de kwaliteit van een school.

Hoe heeft RTL Nieuws deze cijfers berekend?
RTL Nieuws baseert zich op de methode die professor Jaap Dronkers heeft ontwikkeld om de middelbare scholen een cijfer te geven. Hij publiceerde deze op zijn site en in De Volkskrant. Vorig jaar is hij met deze publicaties gestopt.

RTL Nieuws maakt sinds vorig jaar dezelfde berekening, met één groot verschil: het uiteindelijke cijfer van een school baseren wij op het gemiddelde over de laatste drie jaren. Omdat de resultaten per school altijd pas later openbaar worden, zijn dat nu de jaren 2012, 2013 en 2014. 

Maar hoe worden die afzonderlijke cijfers dan berekend?
Scholen krijgen een cijfer voor het aantal vakken waar het gemiddelde van de geslaagde kandidaten lager dan een 5,9 is. De kernvakken Engels, Nederlands en wiskunde tellen zwaarder mee.

Daarnaast krijgen scholen bonuspunten voor goede prestaties in vergelijking met de adviezen en achtergrond van leerlingen en bonuspunten als de cijfers voor het schoolexamen niet te hoog zijn in vergelijking met het centraal examen. Als scholen op deze laatste punten juist slecht scoren, krijgen zij punten aftrek. Lees hier alles over de precieze berekening (pdf).

Welke cijfers zijn gebruikt voor die berekening?
In dit bestand (xls) kun je bekijken welke cijfers zijn gebruikt voor de berekeningen die RTL Nieuws dit jaar maakte, voor het eindexamenjaar 2013. Via deze link kun je de berekeningen van vorig jaar bekijken. De cijfers voor 2011/2012 zijn overgenomen van de website van professor Dronkers, met uitzondering van de cijfers voor het VMBO-K. Daarvoor is vorig jaar een nieuwe berekening gemaakt.

Wat betekent het percentage bij 'Uitgaven aan personeel'?
Het gaat hier om het percentage van alle uitgaven van een bestuur, die aan personeel zijn besteed volgens deze cijfers van het ministerie van Onderwijs. Wij hebben de meest recente cijfers, over kalenderjaar 2013, genomen. Deze zijn helaas niet per school beschikbaar, maar wel per schoolbestuur. Het cijfer dat bij een school staat moet je dus lezen als het cijfer dat hoort bij het bestuur waar de school onder valt. 

Er zit een fout in de berekening! Kunnen jullie dat aanpassen?
De tool is met de grootste zorg samengesteld op basis van gegevens van de Onderwijsinspectie. Helaas kunnen wij niet alle scholen een cijfer geven, omdat bepaalde informatie ontbreekt. Ontbrekende informatie is in de tool aangegeven met een '-'. Als er desondanks fouten in de tool zitten, laat ons dat dan weten via rtlnieuws@rtl.nl. De tool wordt dan aangepast.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Frank Tieskens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore