Nederland

Alarmerend: één op de vijf huishoudens heeft risicovolle schulden

27 november 2015 16:43 Aangepast: 28 november 2015 10:26
Voedselbank Beeld © ANP

Bijna één op de vijf huishoudens in Nederland heeft schulden die risicovol zijn en gezinnen in de problemen kunnen brengen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Huishoudens in de rode cijfers 2015' dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een groot aantal gezinnen met schulden is niet bij de gemeente bekend, zodat zij ook geen schuldhulpverlening kunnen krijgen. 

Het kan om allerhande schulden gaan: niet-betaalde rekeningen, te vaak rood staan of huurachterstanden. De onderzoekers bekeken van geval tot geval of de hoogte van de schuld wel te behappen was voor de mensen. Wie een hypotheekschuld heeft en die gewoon kan betalen, is dus geen risicofactor. Wie een betalingsachterstand op zijn hypotheek heeft, wel.  

Wettelijke taak
Gemeenten hebben een wettelijke taak om schulden te voorkomen en tijdig te signaleren. Maar dat is niet mogelijk als deze zogenoemde 'onzichtbare schuldenaren' bij hen niet bekend zijn. De onderzoekers raden gemeenten dan ook aan vroeger en effectiever op zoek te gaan naar signalen, zodat deze huishoudens bij de gemeente in beeld komen en escalatie van schulden kan worden voorkomen.

In sommige regio’s wonen meer huishoudens met schulden dan elders. Met name in de regio’s Rijnmond, Haaglanden, Rivierenland, Midden-Gelderland en Zuid-Limburg hebben veel gezinnen schulden. 

Economische crisis
De onderzoekers noemen de onderzoeksresultaten allesbehalve rooskleurig. De schuldenproblematiek van Nederlandse huishoudens is de laatste jaren verergerd. Die toename is voor een groot deel te wijten aan de economische crisis. De werkloosheid nam sinds 2008 door de crisis toe, onder andere door het instorten van de huizenmark en afnemend consumentenvertrouwen.

Wel zijn er sinds 2014 tekenen van verbetering zichtbaar, het dieptepunt lijkt voorbij.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Armoede bij schoolkinderen pijnlijk om te zien'

`