Buitenland

Saoedi-Arabië gaat tiener kruisigen en onthoofden

23 september 2015 11:02 Aangepast: 23 september 2015 20:48

Ali Mohammed Al-Nimr is in Saoedi-Arabië ter dood veroordeeld omdat hij heeft deelgenomen aan een demonstratie voor meer democratie. Hij was pas 17 jaar oud toen hij in 2012 werd opgepakt voor zijn 'vergrijp'.

De enige manier om nog onder de doodstraf uit te komen, is als hij gratie krijgt van de koning. Dat zegt mensenrechtenactivist Zena Esia tegen Huffington Post. Volgens de berichten heeft de tiener onder druk van marteling bekend. Tijdens zijn proces kreeg hij geen advocaat toegewezen. De straf die hem boven het hoofd hangt, is bijzonder wreed: na zijn kruisiging wordt Ali Mohammed onthoofd.

Op de sociale media doen veel mensen een oproep om Ali Mohammed vrij te laten. Amnesty International is een petitie begonnen die oproept tot een nieuw en eerlijk proces.

 

Mensenrechten
Het bericht komt vlak nadat de Saoedi's een belangrijke post hebben binnengesleept bij de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Een diplomaat uit het islamitische land is aangesteld als voorzitter van een onafhankelijk panel van experts, dat de VN adviseert over mensenrechten.

In die rol kan Saoedi-Arabië nieuwe experts aandragen, en zo een belangrijk stempel drukken op de samenstelling van het adviesorgaan. Adviezen van het panel worden doorgaans zeer serieus genomen door de VN.

Commotie
De aanstelling veroorzaakte afgelopen week veel commotie. Saoedi-Arabië is vaak in het nieuws door mensenrechtenschendingen. Eerder dit jaar ontstond wereldwijd consternatie over de straf voor blogger Raif Badawi. Hij werd veroordeeld tot 1000 stokslagen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`