Nederland

Controletelefoontjes zorgen voor minder zinloos uitrukken door brandweer

30 december 2015 16:00 Aangepast: 30 december 2015 16:45
Archieffoto. Beeld © ANP

De brandweer rukt steeds minder vaak uit na een automatische brandmelding. Dit zijn er tot nu toe ruim 35.000 meldingen geweest, zo’n 10.000 minder dan in 2014. Het lijkt erop dat dit te maken heeft met de controletelefoontjes die de brandweer pleegt om te checken of er daadwerkelijk brand is.

Dat blijkt uit cijfers van alarmeringen.nl. Sinds een paar jaar bellen sommige brandweerkorpsen voordat ze uitrukken. Dat werkt zo: de centralist op de meldkamer belt met de organisatie waar de automatische brandmelding vandaag komt. Is het binnen vijf minuten al duidelijk dat er niets aan de hand is, dan blijven de brandweermannen en –wagens in de kazerne. Wordt de telefoon niet opgenomen, is er daadwerkelijk brand of kunnen ze aan de andere kant van de lijn niet uitsluiten dat er iets aan de hand is, dan rukt de brandweer wel uit. 

Enorme daling
In 2014 waren er nog ruim 48.000 meldingen. Dit jaar daalde dat aantal naar ruim 35.000. Dat is een daling van 27 procent. Het hardst daalde het aantal meldingen in Veiligheidsregio Brabant Noord. Daar ging het aantal meldingen in één jaar omlaag met 61 procent. 

"Er komt vanuit een automatisch brandalarm een signaal binnen op de meldkamer. Sinds dit jaar nemen we vijf minuten de tijd om te bellen of er echt brand is of dat ze het zelf hebben kunnen oplossen. Vaak is het alleen maar rook. Er is een speciale checklist die we nagaan. Het voordeel is dat we minder onnodig uitrukken en een minder grote belasting op het korps", laat de Brandweer Brabant Noord weten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo vaak ging een automatisch brandalarm af in jouw woonplaats

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`