Jumbo afgeperst

Bommenlegger perst Jumbo af en eist bitcoins

13 augustus 2015 11:16 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Beeld © Politie

Supermarktketen Jumbo is al enkele maanden in de ban van een afperser. De politie heeft laten weten dat de verdachte een ‘een hoeveelheid bitcoins’ van de supermarktketen heeft geëist. Rechercheurs die op de zaak zitten hebben vandaag informatie vrijgegeven en vragen het publiek om mee te denken.

In mei werd er bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen een explosief gevonden. Een aantal weken later, op 31 mei ging er daadwerkelijk een bom af, waarbij de raam en een kozijn van een winkel aan het Overwinningsplein beschadigd raakten.

ZIE OOK: Politie toont beelden bommenlegger Jumbo Groningen

Een week later, op 6 juni, moeste een winkel van Jumbo bij voetbalstadion Euroborg ontruimd worden na een bommelding, maar dat bleek later loos alarm te zijn.

Felicitatiekaart
Begin juni werd er bij een vestiging van de Jumbo in Zwolle een felicitatiekaart afgeleverd. De enveloppe bevatte een kleine hoeveelheid explosieve stof. De politie gaat ervan uit dat ook dit het werk geweest is van de afperser.

De Jumbo noemt de dreiging in een verklaring vervelend: "We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren."

Bitcoins
De politie gaat ervan uit dat de afperser van de Jumbo een man is. Het is niet bekend hoeveel bitcoins de man vraagt van de supermarktketen, maar volgens de politie gaat het om een aanzienlijk bedrag. Bitcoin is een vorm van digitaal geld. Door het eisen van de virtuele munt kan de dader anoniem blijven, transacties zijn namelijk heel moeilijk te traceren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore