Ga naar de inhoud
Nieuws

Advocaat Jitse A.: actie OM onbegrijpelijk

De advocaat van oud-militair Jitse A., Mireille Grinwis-Veldman, begrijpt er niets van dat het Openbaar Justitie hem heeft aangehouden voor het doden van IS-strijders. "Twee interviews, dat is het hele dossier", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Het OM baseert de verdenking op een interview in de Volkskrant en een uitzending van EenVandaag, zegt Grinwis-Veldman. Volgens haar is dat te weinig om zo'n zware beschuldiging te doen. "In Nederland kan je niet worden veroordeeld op basis van je eigen verklaring, laat staan op basis van een interview."

"Wat gaat er bewezen worden?" vraagt Grinwis-Veldman zich af. "Het OM had meer onderzoek moeten doen voordat ze mijn cliënt aanhielden en de publiciteit zochten." Volgens de advocate is het handelen van justitie beschadigend voor A. 

'Geef hem een lintje'
De oud-militair, die in interviews heeft toegegeven dat hij aan de zijde van Koerdische strijders heeft gevochten tegen IS, wil dat hij met zijn volledige naam genoemd wordt. Ook wil hij niet dat zijn foto wordt afgebalkt, hij vindt dat hij anders als een crimineel wordt afgeschilderd. "Dat was zijn eigen keuze", zegt Grinwis-Veldman. 

A. krijgt via onder meer via sociale media veel steun. "Geef de man een standbeeld" en "Hij verdient een lintje" zijn onder meer de reacties. Een onlinepetitie als steunbetuiging voor de oud-militair van de Luchtmobiele Brigade is sinds de start eerder vandaag al meer dan tienduizend keer getekend. Een speciale Facebookpagina, 'Justice for Jitse'is al ruim 7000 keer 'geliked'. De oud-militair is erg blij met al deze steunbetuigingen, zegt zijn advocate.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jitse A. schoot IS-strijders dood: 'hij verdient een lintje'