Buitenland

'Vrouwelijke vluchtelingen seksueel misbruikt'

18 januari 2016 08:00 Aangepast: 18 januari 2016 11:59
Vluchtelingen in opvang in Berlijn. Beeld © AFP

Het is onveilig voor vrouwen die vluchten uit Syrië en Irak. Ze worden betast en gedwongen tot seks, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Amnesty zegt dat na gesprekken met 40 gevluchte vrouwen. Het gaat om vrouwen die via Turkije, Griekenland en de Balkanlanden naar West-Europa zijn gevlucht. Op alle delen van de reis was het onveilig voor hen, zegt de organisatie.

De vrouwen werden bijvoorbeeld betast door mannelijke vluchtelingen of gedwongen tot seksuele handelingen door mensensmokkelaars. De vrouwen voelden zich het onveiligst in Hongarije, Kroatië en Griekenland. Daar moesten ze slapen in ruimtes met honderden mannen. Ook moesten ze douchen tussen de mannen. 

Buiten veiliger
Sommige vrouwen sliepen daarom liever in de buitenlucht dan tussen alle mannen. Anderen probeerden zo min mogelijk te eten en te drinken om te voorkomen dat ze naar de wc moesten.

De dreiging kwam niet alleen van medevluchtelingen en smokkelaars. Een 22-jarige Irakese vertelde Amnesty dat ze van een Duitse bewaker kleding zou krijgen, als zij daarvoor samen met hem wat tijd zou doorbrengen.

`