Nederland

Miljoenenschade door muizenplaag Friesland

18 januari 2016 09:58 Aangepast: 18 januari 2016 10:47
Inspecteurs onderzoeken schade door veldmuizen in Fries weiland. Beeld © ANP

De provincie Friesland kampt sinds het najaar van 2014 met muizenplagen. Dat geeft niet alleen overlast, maar veroorzaakt ook forse schade bij boeren. In totaal gaat het om 73 miljoen euro schade, blijkt uit onderzoek van de provincie Friesland.

De provincie heeft een groot onderzoek gedaan naar de muizenplagen. Preventie van muizenplagen is het allerbelangrijkste, zegt RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus, die bij de presentatie van het onderzoek is. "Als een muizenpiek er eenmaal is, zijn maatregelen altijd onvoldoende."

Preventieve maatregelen zijn het verhogen van het waterpeil, meer roofdieren en meer maaien, laat de provincie weten. Ook zou het helpen door sneller een piek in het aantal muizen te signaleren, want dan kan er eerder worden ingegrepen. Helemaal voorkomen zijn muizenplagen niet, maar door de maatregelen blijft de schade beperkt, verwachten de onderzoekers.

​Combinatie van factoren
Muizenplagen ontstaan door een combinatie van factoren, blijkt uit het onderzoek van de provincie Friesland. Droogte, open landschap en een gebrek aan roofdieren kunnen een plaag veroorzaken. Ook kennen muizen piekjaren in de voortplanting.

Door de muizenplaag van eind 2014 en begin 2015 veranderden vele duizenden hectares Fries grasland in een woestenij. Honderden veehouders moesten forse investeringen, soms tienduizenden euro's per boer, doen om het grasland weer productief te krijgen. Ook moesten ze extra voer bijkopen voor hun vee. De totale schade liep volgens de land- en tuinbouworganisatie LTO in de tientallen miljoenen euro's.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Muizen hebben mijn bedrijf kapotgemaakt'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore