Nederland

Steeds meer kinderen verslaafd aan apps, Facebook en YouTube

20 november 2015 05:12 Aangepast: 20 november 2015 13:01
Beeld © Thinkstock

Slechte nachtrust en concentratieproblemen: bijna de helft van de jongeren erkent dat deze problemen komen door hun socialemediagebruik. 17 procent van de jongeren is zelfs verslaafd aan facebooken en appen. Vaak zijn dat meisjes.

Een op de zes tieners zegt niet zonder Facebook, WhatsApp of YouTube te kunnen. 4 procent heeft liever digitaal contact dan een fysieke afspraak, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Meisjes
Vooral meisjes zijn verslaafd. Ze besteden ook meer tijd op sociale media dan jongens: 14 procent is elke dag vijf uur of langer actief. Onder jongens is dit 6 procent. De meeste jongeren zitten één tot drie uur per dag op sociale media. Maar 1 procent zegt geen sociale media te gebruiken.

De fascinatie voor de digitale wereld kan verlammend werken, concluderen de onderzoekers. Bijna de helft van de jongeren erkent negatieve gevolgen te ondervinden door sociale media. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, slapen ze slechter of halen ze slechtere cijfers op school. 

Cijfers
Als aan jongeren gevraagd wordt om door middel van een cijfer van één tot en met tien aan te geven hoe belangrijk sociale media voor hen zijn, geven zij gemiddeld een 6,4. Jongeren die zeggen dat ze verslaafd zijn aan sociale media geven een 7,7.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jongeren gebruiken sociale media verschillend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`