Ga naar de inhoud
'Poetin achter moord op ex-spion'

Wie deed gif in de thee van spion Litvinenko?

Beeld © EPA

Vandaag start in de rechtbank in Londen het formele onderzoek in een geruchtmakende zaak: de dood van Alexander Litvinenko, de voormalige Russische spion en informant van de Britse geheime dienst MI6.

De genaturaliseerde Brit Litvinenko stierf acht jaar geleden door vergiftiging met de radioactieve stof polonium. Naar verwachting zal onderzoeksleider Robert Owen de verantwoordelijkheid voor de dood bij Rusland neerleggen. Het Openbaar Ministerie heeft de twee Russen aangeklaagd voor de moord, maar Rusland weigert hen uit te leveren.

Gif in groene thee
Litvinenko werd op 1 november 2006 vergiftigd, vermoedelijk tijdens een ontmoeting met twee Russische bekenden in een hotel in de Britse hoofdstad. De Russen zouden polonium hebben toegevoegd aan de groene thee die Litvinenko dronk. Hij stierf 22 dagen later, nadat hij de Russische president Vladimir Poetin had beschuldigd van zijn moord.

Tijdens het onderzoek getuigen agenten voor het eerst over wat Litvinenko tegen ze heeft gezegd toen hij al op de intensive care van een ziekenhuis in Londen lag. Ook zal forensisch onderzoek openbaar worden over het spoor van polonium dat de twee Russen in hun hotel en op verschillende andere locaties in Londen hebben achtergelaten.

 

Bron: RTL Nieuws/ANP