Nieuws

Moeder transgender (16): Liever gelukkige zoon dan ongelukkige dochter

21 januari 2016 12:40 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
De foto die Marc boven zijn crowdfund-actie plaatste Beeld © RTL Nieuws

"Hij begon verschrikkelijk te huilen. Maar tegelijk was hij meteen helemaal ontspannen. We zijn de volgende dag een nieuwe garderobe gaan aanschaffen." Moeder Roos vertelt over het moment dat haar dochter Ilse aangaf niet langer als vrouw door het leven te willen gaan.

De 16-jarige Ilse heet inmiddels Marc*. Het gezin is druk doende om zijn nieuwe leven vorm te geven. De familie is een crowdfunding gestart, zodat Marc een eerste operatie kan ondergaan en hij straks het lichaam van een man krijgt.

'Op een gegeven moment kwam alles eruit'

Thumbnail

Pas afgelopen zomer kwam het hoge woord eruit bij Marc, maar zijn moeder (zie foto) had al wel veel langer het vermoeden. "Hij wilde alleen nog maar jongenskleding aan en stopte plots met het dragen van make-up en hij knipte zijn haar af", vertelt Koning. Haar zoon was in die tijd heel erg depressief, vertelt ze: "Hij wilde het niet zeggen, maar op een geven moment liep het over en kwam alles eruit."

Samen met zijn moeder is hij daarna meteen het traject gestart om van identiteit te kunnen wisselen. Zijn moeder heeft geen moment getwijfeld of het wel een goede beslissing was. "Ik zag hem met de dag blijer worden en dan kan het niet snel genoeg gaan. Ik heb veel liever een gelukkige zoon dan een ontzettend ongelukkige dochter."

Puberteitsremmers en testosteron
Marc heeft om de paar weken een gesprek met transgenderexperts in het LUMC in Leiden. In maart krijgt hij van de artsen daar een diagnose en kan hij, als het goed is, beginnen met zijn transformatie. Meteen na die diagnose mag hij puberteitsremmers gaan slikken en daarna kan hij beginnen met het spuiten van testosteron. "Hij krijgt dan een baard, een zwaardere stem en meer spieren, echt het lichaam van een man. Marc kan niet wachten", vertelt zijn moeder.

Wil Marc op den duur helemaal als man door het leven gaan, dan zijn er ook operaties nodig. Zo zullen zijn borsten geamputeerd moeten worden. Het probleem is dat die operatie pas door de verzekering vergoed wordt, wanneer Marc 18 is en zo lang wil en kan hij volgens zijn moeder niet wachten. "Hij hoeft dan niet meer te twijfelen of hij zich moet omkleden bij de meisjes of de jongens en kan hij straks gewoon als jongen naar het strand."

5000 euro voor operatie
Marc startte daarom met zijn moeder een crowdfund-actie, om de operatie zo snel mogelijk te kunnen ondergaan. Van de benodigde 5000 euro, is in de afgelopen 12 uur al 500 euro gedoneerd. "Ik vind het geweldig dat mensen die ons niet kennen, ons zomaar geld geven. Je hoopt het, maar als het dan ook echt gebeurt, dan is dat echt super", zegt Koning.

Toch heeft het gezin en met name Marc het ook wel moeilijk met alle plotselinge aandacht. "90 procent van alle reacties is heel positief. Maar er is een klein groepje dat de meest vieze dingen roept, dingen die ik niet wil herhalen", vertelt zijn moeder. "Hij is 16 en zit in een moeilijke periode van zijn leven, dan is het lastig om over dit soort reacties heen te stappen."

Gelukkig heeft Marc de onvoorwaardelijke steun van zijn familie en zijn directe omgeving. In afwachting van de crowdfund-actie heeft hij deze maand al een gesprek met een chirurg die hem zou kunnen helpen. "Hopelijk kan hij dan komende zomer al de operatie ondergaan."

*De namen Ilse en Marc zijn gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Transgender zet Facebook voor het blok: "Heb ik borsten?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`