Nederland

'Streven naar geluk net zo nuttig als streven naar gezondheid'

25 januari 2016 18:15 Aangepast: 25 januari 2016 19:40
Archieffoto van verliefd stel: hartstikke gelukkig. Beeld © ANP

Wie zijn het gelukkigst: mannen of vrouwen? Heeft het zin om naar geluk te streven? En hoe word je dan gelukkiger? "Stel dat je een ongeneeslijke ziekte krijgt, dan hoef je niet per se heel ongelukkig te zijn."

Het onderzoek van het CBS bevestigt weer eens dat mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 zichzelf gemiddeld het gelukkigst voelen. Dat zie je vooral terug in de categorieën gezondheid en veiligheid. Niet verwonderlijk, vindt hoogleraar geluk​ Ruut Veenhoven.

"Mannen zijn minder kwetsbaar. Vrouwen hebben meer gezondheidsklachten, zowel lichamelijk als psychisch. Al klagend leven ze uiteindelijk wel langer. Misschien wel omdat ze met hun klachten eerder naar de dokter gaan dan mannen."

Hoe belangrijk is gelukkig zijn?
Streven naar geluk is net zo nuttig als streven naar gezondheid, vindt Veenhoven. "Gelukkig zijn is beter dan ongelukkig zijn. Ongelukkig zijn is net zoiets als pijn, het heeft een signaalfunctie. Als je ongelukkig bent, is er kennelijk iets niet goed in je leven. Dan kun je dat misschien aanpassen."

Dat het erbij hoort om je soms rot te voelen, 'wil niet zeggen dat je een maand per jaar depri moet zijn', zegt Veenhoven. "Als het goed gaat met je leven, ben je zelden echt ongelukkig. Daar is niks mis mee."

Wat maakt ons gelukkig?
"Net als gezondheid wordt geluk bepaald door veel verschillende dingen. Veel daarvan zijn niet verrassend, zoals een redelijk inkomen en sociale contacten." Belangrijk blijkt ook 'lekker bezig zijn'. "Het maakt niet uit wat je doet, voor je gezin zorgen, werken, of een hobby: geluk is een bijverschijnsel van bezig zijn."

Hoeveel invloed hebben we op ons geluk?
"Sommige wetenschappers zeggen dat het geluksgevoel van Nederlanders voor de helft afhangt van ons eigen gedrag. Anderen hebben het over een kwart. Feit is wel dat we redelijk gelukkig zijn in Nederland omdat we in een meerkeuzemaatschappij leven", zegt Veenhoven. "Daardoor hebben veel mensen een levenswijze die bij ze past, maar dan moet je wel de juiste keuzen maken, zoals een passende baan en partner."

Toch is geluk niet helemaal maakbaar. "Genetische aanleg verklaart voor 30 procent het geluksgevoel van Nederlanders. En als mensen in dezelfde omstandigheden gemiddeld een 6 geven aan hun geluksgevoel, is de kans niet zo groot dat jij een 8 scoort."

Het gras van de buren
Het is wel degelijk nuttig om jouw geluk te vergelijken met dat van anderen, vindt Veenhoven. "Mensen zijn over het algemeen minder gelukkig in hun werk dan thuis. Maar als de gemiddelde Nederlander zijn geluk op het werk een 6 geeft, en jij geeft het een 4, dan heb je misschien toch niet de juiste baan."

Geluk vergelijken kan met de nieuwe geluksmeter van het CBS. Maar wat je misschien nog beter kan helpen is de gelukswijzer, denkt Veenhoven. "Als je ziet dat jouw gemiddelde echt afwijkt van dat van anderen, kun je proberen je leven aan te passen. Als dat niet kan, moet je dat accepteren."

Hoewel dat niet altijd betekent dat je niets kunt doen, zegt de geluksprofessor. "Stel dat je een ernstige, ongeneeslijke ziekte krijgt: dan is het nog altijd nuttig om te weten hoe anderen daarmee omgaan. Er zijn mensen die met kanker hun geluk toch een 7 geven. Hoe vullen zij hun dag dan in?"

Ben jij gelukkiger dan gemiddeld? Test het hier.

Tip van de geluksprofessor

Via de gelukswijzer kun je een geluksdagboek bijhouden. En dat is een uitkomst als je denkt je toch niet zo gelukkig te voelen in je leven. "Als je dat een tijdje bijhoudt, kan dat effect hebben. Je zult je geluk niet meteen van een 6 een 8 geven, maar kan wel stapjes zetten richting de 6,5."

In het dagboek schrijf je elke dag al je activiteiten op: van opstaan tot naar bed gaan. Aan elke activiteit geef je een gelukscijfer. Dat kun je weer vergelijken met de cijfers van anderen, vooral met de cijfers van mensen die een vergelijkbaar leven leiden.

Verder met Piet of niet?
"De meesten voelen zich niet top als de wekker gaat. Als dat bij jou nog erger is, ga je misschien te laat naar bed. Zo kun je bij elke activiteit kijken of je misschien iets verkeerd doet", zegt Veenhoven. "Mijn tip: let op bij welke activiteit je je goed voelt."

Nou is dat niet zo eenvoudig. "Hoogte- en dieptepunten kunnen we ons beter herinneren dan onze gemiddelden. Neem de liefde: ga je verder met Piet? Als je je alleen een vrijpartij en een ruzie kunt herinneren, is dat moeilijk beslissen. Dan helpt zo’n geluksdagboek. Andere vrouwen ergeren zich ook aan hun Piet, maar zijn die even gelukkig of ongelukkig?"

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe gelukkig ben jij?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore