Nederland

Baantjes trekken in ijskoud water, 'het is een kwestie van wennen'

30 januari 2016 14:29 Aangepast: 31 januari 2016 11:48
Beeld © RTL Nieuws

Het is buiten maar een graad of drie en de regen komt met bakken uit de lucht. Reden genoeg om binnen te blijven, maar daar denkt een groep zwemmers anders over. Die duikt vandaag in Volendam het ijskoude water in voor het open NK IJszwemmen. Fergil Hesterman is een van de ijszwemmers. "Koud? Nee hoor, viel best mee."

Zwemmen is de grote hobby van de student accountancy. "Ik ben een openwaterzwemmer en heb het eigenlijk nooit koud. Ik dacht nu, laat ik eens wat anders doen, het leek me wel leuk."

Een mijl (1,6 kilometer) moest Hesterman afleggen in het koude water. Zijn streeftijd? "Die had ik niet, het ging mij erom dat ik het uit zou zwemmen."

20 minuten, 40 seconden
Maar het ging 'verbazingwekkend goed'. "Ik deed er 20 minuten en 40 seconden over", vertelt hij vlak na de race. Veel tegenstanders heeft hij niet: in totaal doen er vijf mensen mee aan de mijl. 

Hoewel de temperatuur van het water onder de vijf graden Celsius ligt, zegt Hesterman het eigenlijk niet koud te hebben gehad. "Het is een kwestie van wennen. Ik ben al vanaf november aan het trainen, met de temperatuurdaling mee dus. Ik begon toen het water zo'n 16 graden was en dat werd steeds wat kouder. Op een gegeven moment merk je dat je minder last krijgt van de kou."

Eerste meter koud
"De laatste weken was vooral de eerste 200 meter koud", vertelt Hesterman. "Het onder controle krijgen van je adem is lastig in het begin, maar ook dat went."

Zomaar mee doen aan het NK IJszwemmen kan niet. "Om mee te doen heb je een keer mee moeten trainen, om te zien in hoeverre je het volhoudt." Tijdens de races op het NK worden de deelnemers ook goed in de gaten gehouden. "Er zijn duikers langs de kant, er is een arts aanwezig, een reddingsbrigade. Er wordt ook in de gaten gehouden of het verval niet te groot is", vertelt Hesterman.

IJszwemmen kent wel wat regels. Kopje onder? Verboden. En: "Koprol-keerpunten zijn verboden, altijd aantikken met de hand bij het keerpunt, schoolslag met het hoofd boven water is precies wat er staat: hoofd boven water en na de finish direct het water verlaten", zo staat in het reglement. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Mens van de toekomst: zwemvliezen en kattenogen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`