Politiek

'Vluchteling die zich misdraagt naar streng regime'

30 januari 2016 16:35 Aangepast: 30 januari 2016 18:52
Kamerlid Azmani (VVD) Beeld © ANP

Vrijheidsbeperkende maatregelen, extra bewaking of gedwongen achteraan plaatsnemen in de rij voor het in behandeling nemen van de asielprocedure. Op die manier moeten vluchtelingen die zich hier misdragen, worden gestraft. Tenminste, zo zou Kamerlid Azmani (VVD) het graag zien.

Schokkend en onacceptabel, noemt Azmani het aantal meldingen van lichamelijk geweld in of rond opvangcentra voor vluchtelingen. "Zelfs als maar de helft klopt van de 8.000 meldingen die zijn binnengekomen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, is dat veel te veel."

Strenger regime
"Ik vind het sowieso bijzonder dat wanneer je vlucht voor geweld, je in deze open samenleving geweld denkt te kunnen plegen", zegt Azmani. "Daarom hebben we staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) opgeroepen om het beleid fors aan te scherpen. We moeten de overlastgevers aanpakken. Dus niet het slachtoffer van geweld verplaatsen, maar de daders apart zetten. Een strenger regime voor mensen die zich misdragen."

Azmani zegt te begrijpen dat je niet een Syriër kunt uitzetten naar Syrië omdat het daar te gevaarlijk is. "Maar wel de omstandigheden hier minder aangenaam maken. Vrijheidsbeperking opleggen, extra bewaking, beveiliging: een iets minder mild regime. Wat mij betreft gaan ze ook achteraan in de rij voor het in behandeling nemen van de asielprocedure."

Veilige plek
Frustratie over de (trage) asielprocedure mag geen rechtvaardiging zijn om je hier te misdragen, vindt Azmani. "Als je geweld ontvlucht, moet je blij zijn dat hier een veilige plek."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`