Nederland

Eerste 'poepbank' van het land geopend in Leiden

09 februari 2016 13:56 Aangepast: 23 februari 2016 08:12
Beeld © Getty Images

Poep doneren? Vanaf vandaag kan het in Leiden. Daar is de Nederlandse Donor Feces Bank geopend, speciaal voor poeptransplantaties.

Bloed-, sperma- en orgaandonaties kennen we allemaal, maar het doneren van poep klinkt je misschien wat raar in de oren. Toch gebeurt dat een paar keer per maand in Nederland en dus is er een plaats nodig om de poep te verzamelen. 

Poep voor herstel
De eerste 'poepbank' van het land is bedoeld voor mensen met darmaandoeningen. Wie bijvoorbeeld last heeft van de bacterie Clostridium difficile, heeft te maken met terugkerende infecties. Verdunde ontlasting van een gezonde donor kan zorgen voor herstel.

Donoren moeten hun poep opvangen in een speciaal bakje onder de wc-bril en dat vervolgens snel naar het nieuwe lab in Leiden brengen. Daar wordt het verdund en gezeefd, totdat alle etensresten weg zijn en alleen de darmflora overblijven.

Door de neus
Als de poep verdund en gezeefd is, is het transplantatie-klaar. “Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen”, zegt Liz Terveer van de poepbank. “Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van.''

Hoewel de poepbank pas vanaf vandaag bestaat, zijn er al aanmeldingen: tot nu toe willen zeven mensen graag ‘poepdonor’ worden. 

`