Buitenland

Koffie 's avonds: biologische klok op hol

17 september 2015 10:17 Aangepast: 17 september 2015 13:48
Beeld © Thinkstock

Het is algemeen bekend dat een kopje koffie in de avond de meeste mensen wakker houdt. Maar uit onderzoek blijkt nu ook dat het je biologische klok behoorlijk verstoort.

Uit een studie gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Science Translational Medicine blijkt dat de biologische klok met 40 minuten wordt vertraagd als je een dubbele espresso hebt genuttigd. Je gaat later slapen, maar de volgende dag word je ook minder makkelijk wakker.

Onderzoeksleider Kenneth Wright van de Universiteit van Colorado: "We wisten dat cafeïne het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt, blokkeert. Maar nu blijkt dat de hele timing van je biologische klok verandert." Het onderzoek laat overigens ook zien dat de cafeïne minder invloed op je klok heeft dan licht. 

Verhelp je jetlag
De gevolgen van een verstoorde biologische klok zijn vervelend: moeilijk wakker worden en in slaap kunnen vallen, verstoring van het eetpatroon en een gebrek aan energie.

Maar het kan volgens de wetenschappers ook een voordeel hebben. Wie bijvoorbeeld met een jetlag kampt, kan dat probleem met cafeïne verhelpen.

Er zijn ook mensen die 's avonds voor het slapen gaan koffie drinken en dan prima in slaap komen. Dat is genetisch bepaald, maar daar is volgens Wright nog een reden voor: wanneer je veel koffie drinkt op een dag, worden de cellen die reageren op cafeïne minder actief. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore