Politiek

Rutte betaalt grappenmakers voor hulp bij speech

09 februari 2016 16:28 Aangepast: 09 februari 2016 16:29
Een schaterlachende Mark Rutte tijdens een VVD-congres Beeld © ANP

Premier Rutte heeft de hulp ingeroepen van twee comedians voor zijn speech bij het zogenoemde Correspondents' Dinner morgen. En hij betaalt ze zelf. De grappenmakers maken deel uit van een team dat hem helpt bij het schrijven van zijn speech.

Het Correspondents' Dinner is een evenement naar Amerikaans voorbeeld, waarbij pers en premier gezamenlijk dineren. Een deel van de bijeenkomst, gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam, wordt live uitgezonden op tv. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat comedians Rutte helpen, maar wil niet zeggen om wie het gaat. 

Kosten blijven geheim
Een woordvoerder van de RVD zegt dat de premier de comedians uit eigen zak betaalt. "Hij bereidt zijn toespraak voor met een klein team. Daar doen ook comedians aan mee. De vergoeding voor de comedians die meewerken aan de toespraak, wordt door Mark Rutte zelf betaald." Het team bestaat verder uit ambtenaren die vaker speeches van de premier schrijven.

De NTR, die het evenement organiseert, wil niet ingaan op een verzoek van RTL Nieuws om de geraamde kosten in te zien: "Begrotingen van programma's geven we nooit, dus nu ook niet", zegt een voorlichter. Hij benadrukt wel dat de aanwezigen een kaartje kopen en daarmee een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

Live te zien
Het Correspondents' Dinner is morgenavond live te zien op de website van RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:

`