Ga naar de inhoud
Nederland

Betalen met Bitcoins: hoe werkt dat?

Thuisbezorgd.nl accepteert sinds gisteren Bitcoins, elektronisch geld. Wat zijn Bitcoins, hoe kom je eraan en wat kun je ermee? RTL Nieuws zet de belangrijkste vragen op een rijtje.

1. Wat zijn bitcoins?
Bitcoin is virtueel geld dat je koopt met echt geld. Dat klinkt misschien vreemd, maar je kan het vergelijken met het kopen van drankmunten bij een popfestival. Alleen koop je het geld niet bij een loket of een bank, maar op internet. Bitcoins worden niet beheerd door een bank of een bedrijf, maar door de deelnemers aan Bitcoins. Daardoor kunnen deelnemers geld uitwisselen zonder dat er een bank of overheid tussen zit. In plaats daarvan beheren de computers van alle deelnemers samen het systeem en moeten de transacties goedkeuren. 

2. Hoe werkt het?
Om aan Bitcoins te komen, heb je een programmaatje nodig om het geld op te slaan. Dat kan online of op je eigen computer. Het Bitcoin-systeem is zwaar beveiligd om het kopiëren of vervalsen van geld tegen te gaan. Ook worden er geen transactiekosten gerekend.

Voor het hele systeem is veel rekenkracht nodig van computers. Wie zijn of haar computer laat meerekenen, verdient zo Bitcoins. Inmiddels is het systeem zo groot, dat de gemiddelde thuiscomputer daar niet krachtig meer genoeg voor is. Het loont alleen nog maar om Bitcoins te 'minen' met speciale computers.

3. Hoe kom ik aan Bitcoins?
Op internet zijn verschillende sites waar je euro's kan inwisselen voor Bitcoins. Dat kan bijvoorbeeld op de Nederlandse site Bitonic. Daarvoor moet je wel een digitale portemonnee hebben om ze te bewaren. Daarvoor bestaan een aantal programma's en apps. Meer informatie vind je daarover bij Bitcoin.org. Daar kan je ze ook downloaden.

4. Waar kan ik ermee betalen?
In Nederland zijn er nog niet zo veel winkels waar je kan betalen met Bitcoins. De meeste van die winkels zijn webshops, maar er is bijvoorbeeld ook een café in Delft, De Waag, die het geld accepteert. En sinds kort neemt dus ook Thuisbezorgd.nl het virtuele geld aan. Gisteren hebben al 200 mensen afgerekend met Bitcoins. In Canada is vorige week een pinautomaat geopend waar mensen Bitcoins kunnen opnemen in de vorm van echt geld, Canadese dollars.

Kijk hier voor een overzicht van Nederlandse winkels die Bitcoins accepteren.

5. Wat zijn de risico's?
Het virtuele geld lijkt nu langzaam te worden geaccepteerd, maar er kleven nog een aantal gevaren aan de elektronische munt. Ten eerste wil de waarde van de Bitcoin nog wel eens fluctueren en soms zelfs heel heftig. Als te veel deelnemers hun vertrouwen verliezen in de Bitcoin, kan de waarde plotseling kelderen. Verder gaat Bitcoin er prat op dat er geen enkel geval bekend is van een vervalste Bitcoin, maar hackers zijn er wel in geslaagd om Bitcoins te stelen. In sommige gevallen zijn tonnen Bitcoins buitgemaakt.

Onder andere de FBI vreest dat criminelen Bitcoins misbruiken. Omdat er geen toezicht is door een bank of overheid, zijn Bitcoins bijzonder geschikt om geld wit te wassen of om criminele transacties te doen.  

De Nederlandsche Bank houdt de ontwikkeling van Bitcoin en ander virtueel geld in de gaten, onder meer vanwege de onzekerheden en potentiële risico's die dit soort geld met zich meebrengt. Ook het mogelijke criminele aspect speelt mee. Omdat Bitcoins geen duidelijke uitgever heeft, valt de elektronische munt buiten de Nederlandse wet

 

Bron: RTL Nieuws