Nederland

Het 'nieuwe' trouwen, wat verandert er?

17 februari 2016 14:20 Aangepast: 17 februari 2016 14:40
(Archieffoto) Beeld © iStock

Niet trouwen in gemeenschap van goederen, maar onder huwelijkse voorwaarden zou de standaard moeten zijn. Als stellen toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, moeten ze dit zelf regelen bij de notaris.

De PvdA, D66 en VVD hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie betwijfelt of dit wel de juiste keuze is. "75 procent van de mensen trouwt in gemeenschap van goederen. De wetgever moet een systeem kiezen dat past bij het grootste deel van de mensen. Nu gaan we dat ineens omdraaien", zegt Nora van Oostrom.

Administratieve rompslomp
Van Oostrom wijst erop dat trouwen onder huwelijks voorwaarden veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. "Mensen moeten gaan verrekenen en bijhouden wat ze al hadden. Dat gaat heel ver."

"De praktijk leert dat mensen niet aan het eind van het jaar gaan zitten om te noteren wie wat heeft betaald het afgelopen jaar. Daarbij: als je dit wél wil, dan kan je er nu al heel bewust voor kiezen en trouwen onder huwelijkse voorwaarden."

'Dit sluit aan bij wat mensen denken'
Luciënne van der Geld vindt het goed dat er afgestapt wordt van automatisch trouwen in gemeenschap van goederen. "Wij zijn in onze praktijk dat dit aansluit bij wat mensen denken wat het huwelijksrecht is. Mensen kijken raar op als ze horen dat de studieschuld die ze opbouwen, meenemen in gemeenschap van goederen."

Het systeem zoals het nu is, bestaat al sinds de 19e eeuw, zegt Van der Geld. "In het verleden keek men veel meer naar wat het effect van overlijden zou zijn. Nu kijken we vooral naar dat mensen weleens zouden kunnen gaan scheiden."

Hoe is het nu?

  • Als je niet vóór je huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners samen zijn. 
  • Wil je dat niet, dan spreek je bij een notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden af. Op die manier kun je bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uitsluiten, zoals bijvoorbeeld een schenking of erfenis, maar ook schulden.
  • Als je gaat scheiden en je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft elke partner recht op de helft van het vermogen. Niet alleen de bezittingen worden gedeeld, maar ook de schulden. 
  • Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden gelden de afspraken die partners hebben vastgelegd bij de notaris.

Hoe wordt het straks?

  • Bij trouwen blijft automatisch alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar. Dat is rechtvaardiger, maar het heeft ook wat administratieve rompslomp ten gevolg.
  • Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen, dan sluit je daarvoor een contract af.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waar is de romantiek? Nederlanders trouwen minder

RTL Nieuws
`