Buitenland

Fascinerende video: baby in vruchtzak geboren

25 februari 2016 09:25 Aangepast: 25 februari 2016 10:04
De baby in de volledig intacte vruchtzak geboren

De beelden zijn prachtig: een baby die nog in de vruchtzak zit als hij ter wereld komt. Zo'n geboorte is al uitzonderlijk, maar dat het ook nog is gefilmd, is helemaal bijzonder.

De baby groeit in een vruchtzak waarin hij wordt beschermd. Normaal knapt het zakje vanzelf als de baby wordt geboren. Dan 'breken de vliezen'. In uitzonderlijke gevallen wordt een baby geboren als hij nog helemaal in de vruchtzak zit.

Meestal gaat het om kinderen die te vroeg worden geboren, zegt de gepensioneerde gynaecoloog Bert Alberda. Soms laten de artsen het vruchtzakje expres heel om het kwetsbare kindje te beschermen.

Met de helm op geboren
Wat wel vaker voorkomt is dat een deel van de vruchtzak nog om de baby zit, meestal om het hoofdje (‘met de helm op geboren’), zegt Alberda, maar dat de vruchtzak nog helemaal intact is gebeurt vrijwel nooit. Alberda heeft dit zelf tijdens zijn lange carrière nooit meegemaakt.

Dat er nu een filmpje van is, is helemaal uniek. De Venezolaanse Jasmine Perez zette de video vorige week op Facebook. De baby beweegt alsof hij nog in de baarmoeder zit.

Als het vruchtzakje open wordt geknipt, zegt de dokter 'bienvenido', wat welkom betekent in het Spaans.

Bekijk de indrukwekkende beelden:

Precies een jaar geleden werd een foto van een baby die in een vruchtzak werd geboren massaal gedeeld op internet.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore