Zorgen over salafisme in Nederland

PvdA en VVD: verbied organisaties die salafisme promoten

27 november 2015 11:58 Aangepast: 25 februari 2016 16:29
Protest tegen terreurbeweging IS in Den Haag Beeld © ANP

De VVD en de PvdA willen dat salafisme in Nederland harder wordt aangepakt. De stroming binnen de islam zet volgens de partijen aan tot radicalisering en gewelddadig jihadisme.

Salafisten streven naar, wat zij noemen, de 'zuivere islam'. Zij willen 'terugkeren' naar, wat zij beschouwen als, de basis van de islam. Sinds 2009 was de aandacht voor salafisme in Nederland zo'n beetje verdwenen, maar sinds 2014 neemt de aandacht weer toe. Dat staat in het rapport 'Salafisme in Nederland', dat eerder dit jaar werd geschreven (pdf). 

In strijd met openbare orde
In een motie vragen de VVD en de PvdA de regering om het Openbaar Ministerie te laten onderzoeken of salafitische organisaties verboden kunnen worden. Volgens de partijen zijn de activiteiten van de organisaties in strijd met de openbare orde en is een verbod daarom wettelijk mogelijk.

De motie is ingediend door de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Ockje Tellegen (VVD). Dinsdag wordt erover gestemd. Een organisatie in Nederland verbieden is niet eenvoudig. Dat lukte wel bij pedoclub Martijn, maar bijvoorbeeld niet bij motorclubs. 

Wat is salafisme?

Salafisme is een verzamelterm voor een spectrum van fundamentalistische stromingen binnen de soennitische islam. Het salafisme richt zich op morele 'heropvoeding' en 'zuivering' van de geloofsgemeenschap en de maatschappij. Het precieze aantal volgelingen is niet vast te stellen. 

Binnen het salafisme zijn globaal drie richtingen:

  1. Het a-politieke salafisme legt via prediking de nadruk op het persoonlijke religieuze leven en afzondering van de niet-islamitische samenleving.
  2. Het politieke salafisme propageert een grotere maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Deze substroming richt zich actief op het bereiken van de religieus geïnspireerde politiekmaatschappelijke doelen, ook via prediking.
  3. Het jihadi-salafisme onderscheidt zich door het verketteren van andersgelovigen en de goedkeuring van het gebruik van geweld. Deze substroming vormt een van de belangrijkste componenten van het huidige gewelddadige jihadisme.

Voorbeelden van onverdraagzaamheid, onverdraagzaam isolationisme en ondemocratische activiteiten:

  • Een jonge prediker die op internet mensen onder druk zet niet te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat dit 'afgoderij' is.
  • Een salafistische voorman die op Facebook moslims die de actie 'Je suis Charlie' steunen, gelijkstelt aan afvalligen. 
  • Een conferentie die buitenlandse predikers uitnodigt die in preken op internet hebben opgeroepen tot afwijzing van joden en sjiieten.
  • Een stichting voor 'islamitisch onderwijs' leert: "In Nederland wordt kinderen geleerd dat iedereen gelijk is, moslims, joden en christenen. De islam leert ons het tegenovergestelde."

Bron: AIVD

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`