Nederland

Programmeren als schoolvak: 'Hier heb je tenminste echt iets aan'

26 februari 2016 17:15 Aangepast: 26 februari 2016 22:27
Noah Loomans bouwt op school zijn eigen robot.

De nerd op school heeft de toekomst. Daarom is op een Amsterdamse school het vak programmeren een integraal onderdeel van de schoolcarrière geworden. Voor veel leerlingen komt het geen moment te vroeg.

Nullen en enen als vak op school. Op het Amsterdamse Metis Montessori College vinden ze informatica niet meer voldoende om kinderen voor te bereiden op de toekomst. Het vak programmeren wordt daarom volgend jaar een integraal onderdeel van de schoolcarrière.  

Nieuwe klas
Hakan Akkas gaat de lessen geven: "Vanaf volgend schooljaar wordt programmeren een keuzeprofiel. Dat is nieuw in ons land. We beginnen er in de brugklas mee. Tot het eind van de middelbare school-carrière krijgen leerlingen de lessen."

Leerlingen die in de zogenoemde coderclass zitten, krijgen vijf uur per week intensief les in het programmeren. "Afhankelijk van de persoonlijke interesse krijgt een leerling de kans zich op bepaalde gebieden te specialiseren. Voorbeelden zijn webdevelopment, programmeren of robotica. Samen met bedrijven kunnen leerlingen met hun eigen specialisme op in kunnen tekenen." 

Leerlingen kunnen niet wachten
Voor veel leerlingen komt het profielvak geen moment te vroeg. Twee leerlingen aan het woord: 

Noah Loomans (16): 'Ik wil later bij Google werken' 

Thumbnail

"Programmeren is ontzettend leuk  en het wordt steeds belangrijker. Ik ben helaas te oud voor de coderclass, maar anders zou ik er dolgraag in zitten. Als je het mij vraagt, kun je niet vroeg genoeg beginnen met programmeren of coderen. Als je goed kunt programmeren ligt de wereld aan je voeten. Programmeren is een computer of robot instructies geven om iets te gaan doen. Je kunt allerlei gave dingen bouwen: zoals een game. Het is een soort puzzel waarin je je vastbijt. Heel erg leuk vind ik het. Ik wil later graag bij Google gaan werken."

Rosalie (13): 'Aan programmeren heb je écht iets'

Thumbnail

"Programmeren is steeds belangrijker omdat steeds meer dingen digitaal en elektronisch gaan. Bovendien word je van programmeren heel creatief. En het is sociaal: ik ben nu bijvoorbeeld bezig om met een groepje op school om een dansrobot te maken. Door het programmeren kan ik de robot allerlei dansmoves laten doen. Super leuk! Wat leuk is aan de nieuwe coderclass is dat je al meteen in contact komt met bedrijven. Die geven ons opdrachten die we gaan uitvoeren. Zo vet! Aan programmeren heb je echt iets. Dat kun je niet van ieder vak zeggen."

Bekijk hier de reportage uit onze uitzending:

RTL Nieuws
`