Nieuws

Gemeenten worstelen met woningen voor ex-asielzoekers

02 maart 2016 16:52 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

Nederlandse gemeenten hebben steeds meer moeite met het huisvesten van asielzoekers met een vergunning. Waar in december 2015 nog bijna 4000 statushouders een woning kregen toegewezen, is dat aantal in januari en februari van dit jaar bij lange na niet gehaald. Daarmee dreigen gemeenten de gemaakte afspraken met het Rijk niet na te komen.

De 390 gemeenten in Nederland moeten voor 1 juli ruim 23.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning plaatsen, maar daarin lijken ze net als het afgelopen jaar niet in te slagen. Met nog maar vier maanden te gaan moeten nog 17.864 ex-asielzoekers een woning krijgen.

Zie ook: Hoeveel ex-asielzoekers moet jouw gemeente nog plaatsen?

Tekort
Afgelopen maand kregen 2692 vergunninghouders een woning toegewezen. In januari lag dat aantal iets hoger. Als de trend zich doorzet, komen de Nederlandse gemeenten op 1 juli 6804 plaatsen tekort om te voldoen aan de taakstelling van het Rijk.

De aantallen per gemeente lopen overigens flink uiteen. Er zijn 13 gemeenten die nu al hebben voldaan aan de door hen opgelegde taakstelling. Almelo en Molenwaard liggen zelfs flink voor op schema. In Helmond is de situatie heel anders. Daar moeten 106 vergunninghouders voor 1 juli worden voorzien van een woning. In de eerste twee maanden van het jaar werden slechts zes mensen gehuisvest.

Volle asielzoekerscentra
De vergunninghouders die niet kunnen worden geplaatst drukken op de capaciteit van asielzoekerscentra. Uit cijfers van het COA blijkt dat 30 procent van de inwoners van asielzoekerscentra al een verblijfsvergunning heeft en dus eigenlijk al elders zou moeten wonen. De meeste vergunninghouders komen uit Syrië en Eritrea.

Gemeenten voldeden ook vorig jaar al niet aan de taakstelling van het Rijk. Met als gevolg dat 2016 begon met een achterstand van 3394 niet-gehuisveste vergunninghouders.

RTL Nieuws Buurtfacts
`