Nederland

'Criminelen in West-Brabant worden steeds groter en onaantastbaarder'

05 maart 2016 08:46 Aangepast: 05 maart 2016 09:39
Archieffoto van een moord in 2015. Beeld © ANP

Grootschalige hennepkweek, de productie van synthetische drugs, beïnvloeding en bedreiging van ambtenaren en bestuurders. "Het loopt de spuigaten uit. Boeven worden steeds groter en onaantastbaarder in West-Brabant en Zeeland", zegt hoofdofficier van justitie Charles van der Voort .

In ochtendkrant Trouw luidt Van der Voort samen met de recherche de noodklok, hij wil de beschikking hebben over meer criminaliteitsbestrijders. "We hebben keihard officiers van justitie nodig", zegt hoofdrechercheur Rienk de Groot.

Hij vindt vooral het steeds gewelddadiger wordende karakter van criminelen zorgelijk. "Voor de overheid is het recht om geweld te gebruiken een uiterst middel. Voor criminelen is het dagelijkse praktijk geworden. We vinden tegenwoordig een wapen bij vrijwel elke hennepverdachte die we oppakken."

Criminelen zakken af naar zuiden
In juli 2014 lieten voormalig politiebaas Gerard Bouman en OM-baas Herman Bolhaar al weten dat de traditionele Hollandse criminele netwerken hun activiteiten naar het zuiden van Nederland verschuiven. Daarom zijn criminele acties als liquidaties, drugshandel en witwassen daar toegenomen. Burgemeesters deden vorig jaar al hun beklag over bedreigingen door criminelen.

Er zijn voorbeelden van gemeenteambtenaren die zouden worden geïntimideerd. Boeren worden afgeperst en gedwongen mee te werken met het dumpen van xtc-afval. Zelfs burgemeester Boelhouwer van Gilze-Rijen is persoonlijk door crimineel Jan B. met de dood bedreigd. B. zit inmiddels vast op verdenking van grootschalige wapenhandel. 

Meer moorden dan in Amsterdam
Er waren in 2015 17 gevallen van moord en doodslag in de regio rond Tilburg, Roosendaal en Breda, meer dan bijvoorbeeld in Amsterdam (daar waren het er 15). De helft daarvan waren afrekeningen in het criminele circuit, volgens rechercheur De Groot. Er werden door zijn eenheid 750 wietkwekerijen opgerold, met 600.000 plantjes ongeveer de helft van het totaal in Nederland. 

Het aantal moorden dat er vorig jaar gepleegd werden, noemt hij in Trouw dan wel een uitschieter. Maar De Groot zegt ook zonder die uitschieter niet genoeg te hebben aan 900 rechercheurs. Dat moeten er meer worden: "Niet alleen bij de politie is extra mankracht nodig, ook bij de rechterlijke macht. En bij het Openbaar Ministerie, dat ontzettend heeft moeten bezuinigen." En komt die extra mankracht er niet? "Dan gaat het langzamer", stelt hij. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`