Opmerkelijk

Creativiteit kwijt? Neem een douche!

10 januari 2016 14:58 Aangepast: 03 augustus 2017 21:15
Beeld © ANP

Iedereen met een creatief beroep herkent het wel: je wilt iets schrijven, ontwerpen of broedt op een ondernemingsplan. En dan: helemaal niks. Je hoofd lijkt leeg en je kunt alleen maar denken aan de afwas die gedaan moet worden of het tandartsbezoek later op de dag.

Het beste wat je dan kunt doen is - als je thuis werkt ten minste - heel eenvoudig. Neem een douche. En het liefst een lange. Want onder de douche krijgt 72 procent van de mensen zijn of haar beste ideeën. Dat blijkt uit een onlangs verschenen Amerikaans boek, waar website Huffington Post over schrijft. 

Thumbnail

Een medewerker van Lego test de douche van speelgoedsteentjes. Of dat ook helpt is onbekend.

Het boek, Wired to Create: Unravelling the Mysteries of the Creative Mind, is geschreven door een psycholoog en een journaliste van Huffington Post en gaat in op het ontstaan van onze creatieve momenten. Voor de meeste mensen is dat moment dus onder de douche. De verklaring: onder de douche kun je vrijuit denken, zonder stil te staan bij eventuele beperkingen. Bovendien word je niet afgeleid, waardoor je gedachten alle kanten op kunnen. 

Creatief brein
De douche wordt op die manier letterlijk een soort van broedplaats, waar ideeën kunnen groeien, schrijft Huffington Post. Dat komt omdat de douche een totaal andere omgeving is dan waar je de rest van de dag in vertoeft. "Het isoleert ons van de buitenwereld, waardoor wij kunnen focussen op onze diepste verlangens, dagdromen en herinneringen", zeggen de onderzoekers, die claimen dat de kans op creativiteit daarmee toeneemt. Dat mensen bovendien vaak douchen als ze moe zijn, 's ochtends of 's avonds, helpt ook mee. Want ondanks de moeheid, of juist dankzij, is het brein op z'n creatiefst als het moe is. 

Overigens word je creativiteit niet alleen gestimuleerd onder de douche. Ook een wandeling in het bos, een middagje vissen of een rondje rijden verhogen de creativiteit. Voorwaarde is dat je in een rustige omgeving iets doet waar je niet te veel bij na hoeft te denken, waardoor andere gedachten en dagdromen voorrang kunnen krijgen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`