Nederland

Francesca (34) kreeg sterilisatie-implantaten: 'Ik eindigde in een rolstoel'

07 maart 2016 21:52 Aangepast: 08 maart 2016 08:10
Francesca Bagchus heeft nog altijd last van de Essure-implantaten. Beeld © Fransesca Bagchus

Vandaag werd bekend dat er nu een paar gynaecologen zijn die Essure-implantaten 'kundig kunnen verwijderen'. Goed nieuws voor mensen zoals Francesca Bagchus (34). Zij kreeg de implantaten zes jaar geleden en heeft constant pijn. "Ik belandde erdoor in een rolstoel."

Ruim 30.000 vrouwen in Nederland hebben Essure-implantaten. De methode staat over het algemeen bekend als vrouwvriendelijk: de 'veertjes' worden door de gynaecoloog in de eileiders geplaatst. Deze ingreep kan snel, zonder narcose worden gedaan.

Dat leek Francesca, die één dochter heeft, wel wat. Maar de eerste dag na de ingreep in 2010 besefte ze: dit is niet goed. "Ik had gigantisch veel pijn aan mijn liezen en benen. Wat ik ook deed: het ging niet weg. Het voelde alsof iemand me met een mes opensneed." Ook de ingreep zelf was pijnlijk. "Het klinkt banaal, maar ik voelde me als een varken die aan het spit werd geregen."

Niet de enige
Francesca is niet de enige. Sommige vrouwen krijgen last van de implantaten, waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) al. Vorig jaar kreeg de NVOG voor het eerst klachten binnen. "Ze zijn uiteenlopend", vertelt een woordvoerster. "Vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, been-, rug- en buikpijn, heftige menstruatiepijnen, krampen. Het lastige is dat veel klachten niet door huisartsen in verband worden gebracht met Essure." Een paar gynaecologen, bekend bij de NVOG, zijn inmiddels opgeleid om de implantaten 'kundig en veilig' te verwijderen.

De NVOG pleit voor meer voorlichting en onderzoek naar en over de Essure-methode. "Vrouwen moeten goed geïnformeerd worden zodat ze een weloverwogen keuze maken. We hebben tot nu toe klachten binnengekregen van ongeveer 700 vrouwen. Maar: het overgrote deel heeft nog altijd géén last. We pleiten dus niet voor een verbod." Bayer, het bedrijf dat de Essure-implantaten produceert, was niet bereikbaar voor commentaar.

Rolstoel
Bij Francesca werd de pijn met de dag erger. "Ik struikelde over mijn eigen voeten, kon mijn been niet meer optillen. Ik was bang dat het niet meer over zou gaan. De huisarts en de gynaecoloog bleven zeggen: 'Mevrouw, geef het wat tijd.'"

Uiteindelijk kon Francesca niet meer lopen van de pijn. "Ik sliep slecht: om de twee uur lag ik wakker. Ik zat uiteindelijk in een rolstoel. Mijn leven speelde zich alleen nog maar binnen af." Ze richtten een Facebookgroep op voor lotgenoten. "Het aantal leden staat nu op 800 en blijft stijgen."

Zes operaties
Inmiddels is ze zes operaties verder. De veertjes zijn deels verwijderd, al is dat wel een lastige klus. "Ze zijn niet gemaakt om verwijderd te worden", vertelt gynaecoloog Marlies Bongers. "Dus als je het niet weet hoe het moet, blijven er deeltjes achter in de eileiders en dan verdwijnen de klachten niet."

Met Francesca gaat het beter, de pijn neemt af en ze is 'vol moed' aan het herstellen. "Ik kijk vooruit, ben een nuchter persoon en houd me vooral bezig met het waarschuwen van andere vrouwen. Maar als ik dit van tevoren had geweten, had ik dit nooit gedaan."

Training voor gynaecologen

De NVOG maakte bekend dat er een paar gynaecologen zijn die opgeleid zijn om de Essure-implantaten te verwijderen, onder wie gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum. "Bij zo'n 170 à 180 zijn ze verwijderd", vertelt zij. Het verwijderen van de implantaten wordt meestal door de zorgverzekering vergoed omdat het een medisch noodzakelijke behandeling is. Vanuit de NVOG krijgen nu meer gynaecologen een training om de implantaten 'kundig en veilig te verwijderen'.
Daarnaast worden de patiënten gevolgd en geregistreerd. "Het is belangrijk dat we goed in kaart krijgen welke vrouwen klachten krijgen en welke niet", zegt een woordvoerster van de NVOG. Bongers: "Vrouwen met bijvoorbeeld heftige menstruatiepijnen, bepaalde allergieën, pijnsyndromen of autoimmuunziekte kunnen de implantaten bijvoorbeeld beter niet nemen." 

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore