Nederland

Veel Nederlanders met stress: moeten we ons zorgen maken?

11 februari 2016 12:41 Aangepast: 01 augustus 2017 11:30
Beeld © Getty

Veel Nederlanders hebben last van lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress. Hoogleraar stressbiologie Ron de Kloet beantwoordt vijf vragen.

Uit de enquête van Gezondheidsnet.nl blijkt dat vijftig procent van de ondervraagden stress heeft. Heeft echt de helft van de Nederlanders last van stress? 
"Hoeveel Nederlanders stress ervaren durf ik niet precies te zeggen. De helft van Nederland is wel erg veel. De website baseert dat op een onderzoek onder bezoekers van de site, een selectie die niet representatief is voor heel Nederland. Onduidelijk ook is wat men onder stress verstaat en hoe dat gemeten is. De mededeling is dus wel erg kort door de bocht."

Wat is de definitie van stress?
"Stress is de spanning die ontstaat tussen wat je verwacht dat er gaat gebeuren en wat er ook echt gebeurt. Er zijn twee soorten stress te onderscheiden: acute stress, die optreedt in onverwachte situaties, en chronische stress, die ontstaat door aanblijvende onzekerheid en het missen van sociale steun."

"Die laatste vorm is waarschijnlijk de stress die wordt bedoeld in het artikel van Gezondheidsnet.nl. We denken altijd dat stress alleen maar negatief is, maar eigenlijk heb je stress nodig om te overleven."

Stress nodig om te overleven?
"Stress is van levensbelang. Een voorbeeld: je steekt de straat over en wordt bijna overreden door een auto. Door de acute stress die je dan ervaart, onthoud je de gebeurtenis. Je leert dus van dat moment, waardoor je een volgende keer beter oplet bij het oversteken. Je handelt in de toekomst anders. Op die manier helpt stress je dus gezond te blijven. Stress is 'de spice of life'. Zonder stress zou het leven maar saai zijn."

Waarom moet je dan toch iets tegen stress doen?
"Je hoort mensen vaak zeggen: ik ben ziek van de stress. Dat klopt niet. Je kunt niet ziek worden van stress. Door chronische stress word je wel kwetsbaarder. Je lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en noradrenaline aan. Hierdoor komt je lichaam in een constante staat van alertheid. Ook stijgt je glucosespiegel en wordt je afweersysteem onderdrukt. Je krijgt dan sneller infecties of ziektes zoals diabetes."

"Chronische stress kan ook leiden tot emotionele uitputting, een kenmerk van een burn-out, wat weer een risico is voor depressie. Niet verwerkte traumatische stress maakt je meer vatbaar voor een posttraumatische stressstoornis. Dus het is wel belangrijk om met stress te leren omgaan."

Hoe ga je de stress te lijf?
"Door al het piekeren tijdens stress, zorgt je lichaam ervoor dat er energie vrijkomt. Die energie is bedoeld om actie te ondernemen, de situatie te veranderen. Maar bij chronische stress is dat moeilijk en blijft die energie vaak opgekropt."

"Het is dus belangrijk om iets met de overtollige energie te doen. Ga sporten, wandelen, doe aan muziek of zoek een nieuwe hobby. En slaap en eet regelmatig. Praat over wat je dwars zit. Doe dus iets waar je je opgekropte energie in kwijt kunt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Stress op het werk: vooral leraren hebben het zwaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore