Buitenland

Amnesty: 'Turkije schendt afspraken, stuurt vluchtelingen terug naar Syrië'

31 maart 2016 22:02 Aangepast: 01 april 2016 08:47
Beeld © AFP

Turkije zet sinds januari in het zuidoosten van het land dagelijks groepen Syriërs de grens over. En dat mag niet volgens internationale afspraken. Die zijn ook door Turkije ondertekend.

Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor de nu al vijf jaar durende burgeroorlog in Syrië. In een alarmerend rapport van Amnesty International staan getuigenissen van honderden mensen.

De verhalen komen vaak van familieleden van uitgezette Syrische vluchtelingen. Deze familieleden zitten nog wel in Turkije, vaak ondergedoken. Er zitten schrijnende getuigenissen bij. Zo vertelt een man dat drie neefjes en nichtjes door de Turkse politie werden opgepakt in een park. Omdat ze geen papieren hadden en geen bewijs van registratie, werden ze zonder hun ouders weer naar Syrië gestuurd.

Maar ook Syriërs die wél geregistreerd staan, worden Turkije uitgezet

Plots geweigerd bij de grens
Amnesty International spreekt van een radicale koerswijziging van Turkije. Al vijf jaar is er burgeroorlog in Syrië. Al die tijd nam Turkije Syrische vluchtelingen op. Vluchtelingen die bij de grensovergang aankwamen met een paspoort. Zelfs vluchtelingen die illegaal in Turkije waren gekomen, mochten zich registreren.

Maar volgens Amnesty International is het nu allemaal anders. De grens met Syrië is dicht. Er komen nauwelijks nog nieuwe Syrische vluchtelingen aan in Turkije. Syriërs die er al zijn en wachten op registratie, worden geweigerd bij de aanmelding, constateert Amnesty. Ze zouden gevangen worden gezet voordat ze worden uitgewezen.

Maar ook Syriërs die wél geregistreerd staan, worden Turkije uitgezet. De mensenrechtenorganisatie benadrukt nogmaals dat Turkije hiermee internationale afspraken negeert. Een vluchteling heeft het recht zich te registreren waar hij zich meldt. Dat is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor basisbehoeften zoals onderdak, eten, drinken en medische hulp.

Thumbnail

Ook Europa schuldig
In het rapport doet Amnesty International ook een verkapte aanval op Europa. Dat sloot onlangs een deal met Turkije om de vluchtelingencrisis op te lossen. De mensenrechtenorganisatie stelt dat Europa zo wanhopig is om van die enorme stroom vluchtelingen af te komen, dat alle internationale regels en afspraken worden genegeerd.

Vluchtelingen hebben geen of nauwelijks nog rechten. Turkije-correspondent Marloes de Koning volgt het uitzetten van Syrische vluchtelingen al weken. Ze zegt: ''Amnesty staat niet alleen. Vrijwel alle mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten zijn tegen het akkoord van de EU met Turkije. Dat komt vooral doordat de positie van vluchtelingen hier juridisch heel slecht is.''

"Turkije vindt alle kritiek heel onterecht. Wat wil Europa nou eigenlijk?"

Turken vinden kritiek onterecht
​Amnesty vreest dat het vanaf volgende week ook fout afloopt met Syrische vluchtelingen die nu nog vastzitten in Griekenland. Het is de bedoeling dat zij vanaf maandag 4 april van Griekenland terugreizen naar Turkije. Daar moeten ze worden geregistreerd en dan zou er, voor elke Syrische vluchteling die Turkije opneemt, één door Europa worden opgenomen. Maar Amnesty vreest dat ook Syriërs uit Griekenland door Turkije worden uitgezet naar Syrië.

Correspondent Marloes de Koning: ''Turkije vindt alle kritiek heel onterecht. Wij vangen al vier jaar miljoenen Syriërs op en nu zijn we opeens niet goed genoeg om mensen terug te sturen? Wat wil Europa nou eigenlijk? Wat maken die Europeanen zich toch druk om vluchtelingen die terug moeten, terwijl ze amper een vinger uitsteken om vluchtelingen te helpen die hier al zijn?"

1000 euro voor overgang
Volgens Amnesty International leven er inmiddels 200.000 ontheemden in het grensgebied van Turkije en Syrië. De mensenrechtenorganisatie vreest dat mensensmokkelaars profiteren van het nieuwe uitzetbeleid van Turkije. Ze vragen 1000 dollar om een Syriër Turkije in te smokkelen. Alleen daar heeft een vluchteling nauwelijks nog rechten. Sterker nog, benadrukt Amnesty; "Turkije was een veilig land voor een vluchteling, maar nu wordt het er steeds gevaarlijker.''

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei in het tv-programma Pauw naar de beschuldiging te zullen kijken. Hij heeft er geen aanwijzingen voor dat het gebeurt, maar 'Turkije mag mensen niet zomaar terugsturen'. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom moeten de Turken hun beleid veranderen.

RTL Nieuws maakte in februari een reportage over de tienduizenden mensen die Aleppo ontvluchtten:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`