Nederland

'Sorry, sorry, sorry, sorry', de vier excuses van Ard van der Steur

05 april 2016 13:21 Aangepast: 05 april 2016 13:42
Beeld © ANP

Donderdag wacht minister Ard van der Steur een zwaar Kamerdebat. Op het Binnenhof grapt men over de minister van Excuses. Want al vier keer eerder moest Van der Steur diep door het stof. Wanneer? En waarom ook al weer?

25 juni 2015: "Het spijt mij dat organisaties zo ernstig hebben gefaald."
Minister Van der Steur was nog maar net drie maanden minister of er verscheen al een vernietigend rapport over de fouten van de politie en het Openbaar Ministerie in de zaak van Bart van U. De man vermoordde zijn zus en oud-minister Els Borst. Er werd geen DNA bij hem afgenomen, hij kreeg geen psychiatrische hulp en hij werd nooit opgesloten om een straf voor verboden wapenbezit uit te zitten.

Als minister Opstelten er nog had gezeten, was de kans groot dat de minister was afgetreden. Nu was Van der Steur net minister, dus werd aftreden niet gewenst. De minister bood in een ingelaste persconferentie zijn excuses aan aan de nabestaanden.

1 oktober 2015: "Ik vind het een inschattingsfout, ik betreur het en ik bied graag mijn excuses aan."

Minister Van der Steur raakte in opspraak nadat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een foto van Volkert van der G. De moordenaar van Pim Fortuyn was voorwaardelijk vrijgelaten. Een van de voorwaarden was een mediaverbod. Er verscheen toch een paginagrote foto van Volkert van der G. in de Telegraaf. In eerste instantie zei Van der Steur in de Kamer dat het ministerie één dag voor de publicatie van de foto was geïnformeerd.

Later bleek dat het ministerie, het Openbaar Ministerie en de diensten al maanden op de hoogte waren van een mogelijke foto. Van der Steur kreeg niet de juiste informatie van zijn ambtenaren, maar vroeg zelf ook niet goed door. Hij bood uitgebreide excuses aan. Van der Steur gaf toe dat hij had moeten doorvragen bij zijn ambtenaren. "U wilde dat ik het naadje van de kous zocht, maar ik wist niet dat de kous een naadje had", zei een deemoedige minister in een uitgebreid debat.

16 december 2015: "Ik heb ontzettend veel spijt dat deze discussie hier plaatsvindt, omdat ik eerder en op een ander moment de conclusie had moeten trekken."

Minister Van der Steur zei ook 'sorry' tegen de Kamer over het onderzoek naar de Teevendeal. Een commissie onderzocht hoe jarenlang de waarheid achter een schikkingsdeal tussen drugscrimineel Cees H. en toenmalig Officier van Justitie Teeven verborgen bleef. Als VVD-kamerlid bezocht Van der Steur het ministerie om zijn VVD-partijgenoot minister Opstelten te adviseren over een brief die de bewindsman nog naar de Kamer moest sturen.

De Kamer vond het onbestaanbaar dat een Kamerlid de minister adviseerde, terwijl de Kamer zelf nauwelijks informatie kreeg. Van der Steur zei dat hij als Kamerlid de conclusie had moeten trekken dat zijn adviesrol ongepast was en het ministerie had moeten verlaten. Overigens kwam tijdens het Kamerdebat over deze zaak niet alleen Van der Steur met excuses. Ook premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff gingen die avond diep door het stof.

De affaire rond de Teevendeal is nog niet voorbij voor Van der Steur. In het debat zei hij dat het bonnetje mogelijk eerder was gevonden als de ICT-afdeling had doorgezocht. Na die uitspraak werd via Nieuwsuur bekend dat de ICT-afdeling de opdracht kreeg om de zoektocht te beëindigen. Een onderzoek naar het stilleggen van de zoektocht wordt voor de zomer verwacht.

14 januari 2016: "Het was beter geweest als ik me zakelijker had uitgelaten. Ik heb hiervoor mijn excuses aangeboden."

Forensisch expert George Maat liet bij een lezing foto's liet zien van MH17-slachtoffers. De lezing was voor iedereen toegankelijk. Minister Van der Steur reageerde fel. Hij noemde het 'buitengewoon ongepast en smakeloos'. Later bleek dat er geen goede afspraken waren gemaakt over lezingen en dat er meer lezingen door experts zijn gehouden. Van der Steur wachtte lang met het aanbieden van excuses aan Maat. Pas toen de professor zélf met een potlood een geheim rapport overschreef wat hem vrijpleitte, ging Van der Steur door het stof.

Donderdag weer?

Wat schieten we op met weer een sorry? Bijvoorbeeld over die verwarring tussen FBI en NYPD?, vraagt politiek verslaggever Fons Lambie zich af. "Ik denk niet dat de Kamer zit te wachten op een zoveelste 'sorry' of een knieval, maar op een minister die laat zien dat de terreurbestrijding bij hem in goede handen is. Excuses hebben we nu al zo vaak van deze minister gehoord. Dat begint een beetje sleets te worden."

RTL Nieuws / Fons Lambie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`