Nederland

'Mijn zonen gamen gerust tien uur achter elkaar'

05 april 2016 15:10 Aangepast: 05 april 2016 21:58
Anneke van Wamel, op de achtergrond zoon Wouter. Beeld © RTL Nieuws / Pepijn Crone

De zonen van Anneke van Wamel zitten soms hele dagen lang te gamen. Ze worstelt met de vraag hoe ze daarmee om moet gaan. "Wanneer wordt het écht te veel?"

Vooral in de weekenden gamen de zonen van Anneke, Wouter van 16 en Bram van bijna 18 jaar, het liefst van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. "Ze kunnen dan gerust tien uur achter elkaar gamen", vertelt Anneke uit het Gelderse Bemmel tegen RTL Nieuws. 

Vandaag werd bekend dat één op de tien gamende jongens verslaafd is. Gemiddeld gamet zo'n verslaafde 29 uur per week, al moet er aan meerdere criteria voldaan worden om officieel gameverslaafd te zijn. Anneke denkt niet dat haar zonen echt verslaafd zijn, maar ze worstelt net als veel ouders wel met de hobby van haar kinderen. "Ze zitten allebei voor twee computerschermen, druk schreeuwend in de headset." 

Schreeuwen in de headset
Voor andere dingen is in het weekend nauwelijks tijd: "De jongens sporten allebei wel, maar ze gaan niet uit, hebben geen tijd voor meisjes. Dat zou ik als moeder soms wel anders willen zien." Bram en Wouter zitten allebei nog op de middelbare school. "Doordeweeks gaat de computer niet aan als er huiswerk is. En in proefwerkweken wordt er helemaal niet gespeeld."

Binnen het gezin zijn er heldere afspraken gemaakt over het gamen. Dat was ook nodig, want het gamegedrag van jongens leidde tot veel discussie. "Soms nam ik zelfs de kabels van de computer mee naar m'n werk, of zetten we de wifi gewoon uit. Maar dat leidde alleen maar tot onbegrip en meer discussies."

Enorme hobby
Anneke denkt niet dat haar jongens verslaafd zijn aan gamen. "Het is gewoon een enorme hobby. Wij dachten aanvankelijk dat hun schoolprestaties soms te lijden hadden onder het gamen, maar eerlijk gezegd denk ik dat dat wel meevalt. Het is voor ouders natuurlijk makkelijk om te zeggen dat school eronder lijdt."

Door gezamenlijk regels op te stellen rond het gamen zijn er nu minder discussies in het gezin. Al blijft het gamegedrag van de kinderen voor Anneke best een worsteling. "Waar leg je als ouders de grens? Wanneer is je kind verslaafd? Het blijft erg lastig om dat te bepalen." 

'Socialer dan we dachten'

Het duurde even voordat Anneke van Wamel en haar man doorhadden hoe de gamewereld van de kinderen in elkaar steekt. "Het is socialer dan we dachten. Ze zitten weliswaar op hun kamer, met een headset op naar een scherm te turen, maar ze hebben via die headset wel contact met anderen. Soms in het Engels, met gamers elders in de wereld, maar vooral veel met klasgenoten. Ze gamen allemaal."

Wouter en Bram spelen momenteel vooral vaak Counter-strike, een spel waarbij terroristen het opnemen tegen antiterreureenheden. "Ze spelen in teams, ze moeten samenwerken met anderen", vertelt Anneke. "Zitten ze een beetje door die headsets naar elkaar te schreeuwen. Als wij thuis de wifi er ineens uittrekken, duperen ze het hele team. Dat begrijpen we inmiddels wel. Dus hebben we nu heldere afspraken gemaakt. Ze moeten altijd beneden komen eten, maar we begrijpen dat ze niet ineens alles uit kunnen zetten. Het is geen boek dat je dichtslaat."

Meer op rtlnieuws.nl:
1 op 10 gamende jongens verslaafd

RTL Nieuws / Suzanne Mesman
`