Buitenland

Porosjenko en de chocoladefabriek: schadelijk voor uitslag referendum?

05 april 2016 15:45 Aangepast: 06 april 2016 08:25
Een vestiging van Roshen in Oekraïne. Beeld © Getty

Uit de zogeheten Panama Papers blijkt dat de Oekraïense president Petro Porosjenko de winsten van zijn snoepfabriek zou hebben weggesluisd. Vandaag stemt Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Gaat het 'chocoladegeld' Porosjenko schade berokkenen?

Thumbnail

Chocolade en snoep. De meeste mensen geven er alleen geld aan uit, maar je kunt er ook een hoop aan verdienen, bewijst Porosjenko. Hij werd miljonair met zijn snoep- en chocoladebedrijf Roshen. Bij zijn aantreden als president van Oekraïne beloofde hij zijn bedrijf te verkopen om belangenverstrengeling te voorkomen.

Maar uit de vanaf zondagavond gepubliceerde Panama Papers komt een ander beeld naar voren. Terwijl Oekraïne in 2014 in een oorlog én een economische crisis zat, verplaatste de president zijn bedrijf naar de Britse Maagdeneilanden. Zo kon hij zijn winsten wegsluizen. En via een ingewikkelde constructie is hij waarschijnlijk ook de eigenaar gebleven.

'Door en door corrupt'
André Krouwel, oprichter van Kieskompas.nl en politicoloog verbaast het niets: 'Porosjenko is door en door corrupt. Nu is er ook bewijs voor'.

Het mag geen verrassing zijn dat Porosjenko de aantijgingen ontkent. Hij laat weten dat hij juist de eerste Oekraïense bestuurder is die het opgeven van bezittingen en belasting betalen serieus neemt. Maar de belastingdienst in Oekraïne stelt nu wel een onderzoek naar hem in. Wat betekent dit voor het referendum?

De ophef over Porosjenko zet de discussie over het associatieverdrag verder op scherp. Zowel voor- als tegenstanders gaan aan de haal met het nieuws. Als Porosjenko inderdaad fraude pleegde, bewijst dat volgens de voorstanders hoe hard het associatieverdrag nodig is. De Oekraïense bevolking kan elk steuntje in de rug gebruiken om corruptie en fraude in hun land aan te pakken.

'Maffia bestrijden'
De tegenstanders redeneren precies andersom. Voor hen maakt dit opnieuw duidelijk dat Oekraïne een land is waar je je niet te veel mee moet inlaten. Jan Roos, initiatiefnemer van het referendum laat via Twitter weten: "Het is de president, jongens. En laten we ook met Willem Holleeder de maffia bestrijden. Mijn hemel."    

En dat argument zal meer kiezers aanspreken, verwacht André Krouwel: "Als ik het moet inschatten is dit koren op de molen van de tegenstanders. Maar dat betekent niet dat het referendum een gelopen race is, zegt Krouwel. "De tegenstanders staan voor in de peilingen, maar het debat over dit referendum gaat alle kanten op. Dus het wordt spannender dan mensen denken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore