Ga naar de inhoud
Nieuws

Heb jij hooikoorts of ben je gewoon verkouden? Zo weet je het verschil

Beeld © ANP

De griepepidemie is eindelijk voorbij in Nederland, maar het gesnotter is het land nog lang niet uit. Het hooikoortsseizoen is namelijk begonnen. Hoe weet je of je hooikoorts hebt, en niet gewoon verkouden bent?

De meeste mensen zijn blij met de komst van de lente. Het wordt eindelijk weer warm, de dagen zijn wat langer en de bomen worden weer groen. Maar juist dat laatste levert voor veel mensen ook problemen op. Er wordt geschat dat 2,5 miljoen Nederlanders last hebben van hooikoorts, en dus de lente door snotteren.

Richtlijnen
Hoe weet je zelf of je verkouden bent, of tot die 2,5 miljoen Nederlanders behoort? Er zijn een paar simpele richtlijnen om de twee van elkaar te onderscheiden, zegt Huub Savelkoul, immunoloog aan de Universiteit Wageningen. 

"Het grootste verschil is dat hooikoorts seizoensgebonden is, maar een verkoudheid niet", aldus Savelkoul. "Op het moment dat je in de lente of zomer plotseling last krijgt van, bijvoorbeeld, een loopneus, is de kans groot dat dat door hooikoorts komt. Bij een verkoudheid is het zo dat je op een ochtend wakker wordt met keelpijn, en daarna pas een loopneus krijgt. Bij hooikoorts heb je geen last van keelpijn."

Loopneus
Daarnaast heb je bij hooikoorts last van een heel ander soort loopneus dan bij een verkoudheid, vertelt Savelkoul. "Bij een allergie loopt het snot vaak letterlijk en figuurlijk je neus uit, het is heel dun. Bij een verkoudheid heb je last van veel dikker snot. Ook heb je vaak last van hoestbuien als je verkouden bent, terwijl je bij hooikoorts juist continu een kriebelhoest hebt."

En heb je last van brandende ogen of een geïrriteerd gehemelte? "Ook dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts. Brandende of rood doorlopen ogen heb je niet bij een verkoudheid, maar wel bij hooikoorts."

Huisarts
Savelkoul geeft mensen met hooikoortsklachten het advies om naar de huisarts te gaan. "Als je er fors last van hebt en de reactie echt continu is, dan is de kans groot dat je van die klachten af kunt komen. De huisarts zal dan proberen vast te stellen of je reactie seizoensgebonden is, en je zo nodig doorsturen naar een specialist. Die kan met een huid- of bloedtest onderzoeken of je echt last hebt van hooikoorts, en je daarvoor behandelen."

Bron: RTL Nieuws / Lisa Boerop