Omkoping bij NS

Mogelijk omkoping bij aanschaf sprinters NS

24 februari 2015 17:00 Aangepast: 14 april 2016 14:59
De in 2007 gepresenteerde Sprinter (archieffoto). Beeld © ANP

De NS doet onderzoek naar mogelijke omkoping bij de aanschaf van treinen. In ruil voor duizenden euro's zou een consultant vertrouwelijke documenten van de NS hebben verkocht aan treinbouwer Bombardier, blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

De NS bevestigt aan RTL Nieuws dat er onderzoek naar de consultant wordt gedaan. Hij is inmiddels op non-actief gesteld. Het gaat om Richard de L., die namens de NS betrokken was bij de aanschaf van 118 treinen van de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie, die in 2018 wordt opgeleverd. Met deze deal is 500 miljoen euro gemoeid.

ZIE OOK: En weg is de Fyra: laatste 'probleemtrein' naar Italië

De NS heeft sterke aanwijzingen dat De L. in 2012 vertrouwelijke documenten in die procedure heeft gelekt naar treinbouwer Bombardier. De L. zou in ruil daarvoor tussen de 5000 en 10.000 euro hebben ontvangen van het bedrijf, dat zich later uit de aanbestedingsprocedure terugtrok. CAF uit Spanje mocht de nieuwe sprinters uiteindelijk bouwen.

NS: We nemen signaal zeer serieus
De NS zegt in een reactie tegen RTL Nieuws: "NS neemt dit signaal zeer serieus en heeft daarom per direct het contract met deze consultant opgeschort en hem de toegang tot het pand en de IT-systemen ontzegd. (...) Onderzoek vindt plaats onder leiding van een externe advocaat. Hierbij wordt gekeken naar alle werkzaamheden die deze consultant over de afgelopen jaren voor NS heeft verricht."

De NS meldt verder: "Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zal NS zich beraden op nader te nemen maatregelen. Indien daar aanleiding toe is, zal het dossier worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie."

Eerder in opspraak
Richard de L. raakte eerder om andere redenen al in opspraak. Hij hield namens de NS toezicht op de bouw van de Fyra in Italië en twitterde nonchalant over zijn ontspannen verblijf daar.

Ook schreef hij in 2013 namens de NS en de Belgische spoorwegen een brief, waarin stond dat de Fyra's ondanks alle mankementen gewoon zouden worden afgenomen. Een week later viel de trein letterlijk uit elkaar en trokken de Belgen zich terug uit het project.

ZIE OOK: Drama Fyra: NS krijgt 125 miljoen euro terug van AnsaldoBreda

De advocaat van Richard de L. heeft RTL Nieuws laten weten dat hij en zijn cliënt niet willen reageren. 

Intern onderzoek Bombardier
Treinbouwer Bombardier meldt aan RTL Nieuws: "Omkoping wordt niet getolereerd door Bombardier en is in strijd met onze ethische gedragscode. Onze wereldwijde bedrijfsstructuur houdt zich aan alle toepasselijke wetten. We zullen een intern onderzoek instellen naar aanleiding van de beschuldigingen."

RTL Nieuws / Roland Strijker / Siebe Sietsma
`