Opmerkelijk

Julie heeft zeldzame ziekte: 'Ik ben allergisch voor mezelf'

14 april 2016 22:02 Aangepast: 14 april 2016 22:11
Een beetje zweet of een huilbui is al genoeg om Julie pijnlijke uitslag te bezorgen. Beeld © Julie Reid /Screenshot ABC News

"Het is een echte marteling om zo te moeten leven. Het voelt alsof ik een monster ben." Julie Reid (28) was turnster en danslerares, totdat ze drie jaar geleden een zeldzame ziekte kreeg. Sindsdien durft ze overdag niet meer naar buiten.

De vrouw uit Florida vertelt aan Amerikaanse media hoe ze drie jaar geleden allergisch werd voor haar eigen zweet en tranen. Daardoor krijgt ze netelroos, een heftige, pijnlijke uitslag, die uren of zelfs dagen aan kan houden. Uit angst om te zweten, gaat ze overdag de deur niet meer uit. "Ik was zo actief, en nu kan ik niet eens gewoon door de supermarkt lopen omdat mensen me aanstaren. Het is emotioneel net zo pijnlijk als fysiek."

Warme douche
De vrouw leidt aan cholinergische urticaria, een ziekte waardoor haar huid extreem gevoelig wordt door emotionele stress en inspanning. Zweten, huilen of zelfs een warme douche kan extreme uitslag veroorzaken. "Ik voel me een monster", zegt ze volgens het Amerikaanse ABC News.

De Amerikaanse National Organization for Rare Diseases (de Nationale Organisatie voor Zeldzame Ziekten) zegt dat de ziekte spontaan komt opzetten, en artsen weinig kunnen doen. Ze kunnen alleen antihistaminen geven, een middel dat de allergische reactie enigszins onderdrukt. De ziekte gaat uit zichzelf weer weg, maar wanneer kan niemand voorspellen.

Leven afgenomen
"Ik kan je niet uitleggen hoe zwaar de depressies zijn waar je in terecht komt als je leven op zo'n manier van je afgenomen wordt", zegt Reid op haar eigen website. "Je hebt geen idee hoe veel je lichaam zweet tot je daar allergisch voor wordt. Het is bijna even erg als wanneer je allergisch zou zijn voor ademen of met je ogen knipperen."

De vrouw is door haar ziekte zo'n 50 kilo aangekomen. Omdat ze geen werk meer heeft, kost het haar moeite om haar doktersrekeningen te betalen en ze zegt dat ze depressief is omdat ze haar oude leven kwijt is. "Ik ben allergisch voor mezelf."

Bekijk hier de reportage die ABC News over Julie Reid maakte:

Meer op rtlnieuws:
Zeldzame ziekte: Olivia (7) voelt geen pijn, heeft nooit honger en is nooit moe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`