Nieuws

'Het trieste verhaal van Tims zelfmoord kweekt begrip bij pesters'

19 april 2016 16:31 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
De rouwadvertentie van Tim Ribberink met daarin opgenomen een passage uit zijn afscheidsbrief. Beeld © ANP

Pesten is maar niet uit te bannen: uit onderzoek blijkt dat één op de negen scholieren wordt getreiterd. En dat terwijl de gevolgen vreselijk kunnen zijn. In 2012 pleegde Tim Ribberink zelfmoord. Het verdriet bij de familie is nog altijd groot. "Wat er gebeurd is, kunnen we niet meer veranderen."

Uit nieuw landelijk onderzoek blijkt dat in een klas van 27 leerlingen gemiddeld drie kinderen worden gepest. Vooral jongens pesten vaak: twee keer zoveel als meisjes. Onder pesten valt bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. 

'Tim liet niks merken'
Ook de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte werd langdurig gepest. Op 1 november 2012 besloot hij uit het leven te stappen. "Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten", schreef hij in een afscheidsbericht. Die woorden kwamen hard aan bij de ouders van Tim. Ze voelden ongeloof, woede en verdriet.

"Het pesten is al op de basisschool begonnen. Tim heeft daar nooit iets van laten merken", zegt Erna de Witte, een vriendin van de familie Ribberink, tegen RTL Nieuws. "De familie heeft nog steeds veel verdriet. Het ziet diep. Je merkt dat ze er het liefst niet over praten."

"De familie heeft nog steeds veel verdriet. Het ziet diep"

250 stoeptegels
Vanuit de familie kwam het initiatief om iets te doen met het gegeven dat Tim stierf door pestgedrag van anderen. Een tante van Tim is samen met Erna, die van beroep wijkagent is, een stichting gestart om aandacht te vragen voor het probleem. "Wat er gebeurd is, kunnen we niet meer veranderen. Wat we wel kunnen doen, is met inzet en aandacht een klein steentje bijdragen om pesten aan te pakken. Ieder kind dat je hiermee helpt, is winst", zegt Erna.

Het doel van de stichting, Time Out tegen Pesten, is het bespreekbaar maken van pesten en de gevolgen van dit gedrag. De familie van Tim wil hiermee bereiken dat zelfmoord vanwege pesten nooit meer gebeurt. Door speciaal ontworpen stoeptegels te plaatsen bij basisscholen in Twente wordt het thema 'pesten' onder de aandacht gebracht. Er liggen inmiddels 250 stoeptegels bij basisscholen. 

Ook hangen er grote posters bij het Stadskantoor in Enschede, langs de snelweg A1 en bij de voetbalstations van Heracles Almelo en FC Twente. Op de poster zie je twee voetballers die het Time Out-teken maken, waarmee je aangeeft dat je pesten niet accepteert.

Bespreekbaar maken
De tegels worden door de stichting gratis verstrekt. "Onze voorwaarde is dat de scholen ervoor zorgen dat pesten bespreekbaar wordt gemaakt. Ik heb het idee dat het werkt. We refereren aan het vreselijk trieste verhaal van Tim en je merkt dat je zo begrip kweekt bij kinderen."

Of die aanpak werkt? Erna denkt van wel. "Ik ging in het eerste jaar na de dood van Tim bij een basisschool langs dat met een pestprobleem kampte. Toen dacht ik: hoe ga ik dat doen? Ik ben voor de klas gaan staan en heb de Facebook-pagina van de tante van Tim geprojecteerd. Daarop had ze geschreven hoe verdrietig zij en de ouders van Tim waren. De kinderen werden erg emotioneel."

"Het geeft voldoening als je door jouw inzet kinderen bewust krijgt van wat pesten tot gevolg kan hebben"

De dood van Tim heeft ertoe geleid dat er meer aandacht is gekomen voor het pestprobleem, zegt Erna. "We moeten er blij om zijn dat dit het gevolg is van het verschrikkelijke dat er is gebeurd. We moeten met z'n alleen ons steentje hieraan bijdragen. Het geeft voldoening als je door jouw inzet kinderen bewust krijgt van wat pesten tot gevolg kan hebben."

Niet uit te bannen
Na de dood van Tim en ook de zelfmoord van Fleur Bloemen uit Staphorst, een paar maanden later, is een 'Nationaal onderwijsprotocol pesten' opgesteld. Hiermee betrekt de school alle partijen bij het aanpakken van pesten: het gepeste kind, de pester, de klassen van de kinderen en de ouders. Maar uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met de GGD's onder 100.000 jongeren, blijkt dus dat pesten een enorm probleem blijft op het voortgezet onderwijs. 

"Je kunt pesten ook niet uitbannen", erkent Erna. "Ik vind ook eigenlijk dat er op alle scholen meer aandacht voor moet komen. Op iedere school wordt er gepest, daar ben ik van overtuigd. Maar door pesten bespreekbaar te blijven maken, groeit de bewustwording en wordt het beter."

Meer op rtlnieuws.nl:
Wat kun je als ouder doen als je kind wordt gepest?

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113Online: 0900 0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore