Nederland

Jojo-effect niet per se zwakheid, maar fysieke reactie van het lijf

02 mei 2016 17:42 Aangepast: 02 mei 2016 18:09
Beeld © Getty Images

Ben je na flink diëten en sporten eindelijk wat kilo's kwijt, komen ze er daarna net zo hard weer aan: het welbekende jojo-effect. Maar wie denkt dat dat puur zwakheid is van degene die wil afvallen, heeft het mis. Dat blijkt uit onderzoek.

De Amerikaanse wetenschapper Kevin Hall heeft met een team wetenschappers zes jaar lang een aantal kandidaten van het tv-programma 'The biggest loser' gevolgd. De deelnemers met extreem overgewicht vielen voor het programma heel snel heel veel af, zoals dat in Nederland gebeurt in het programma Obese. 

Tragere stofwisseling
Toch lukt het zelfs die kandidaten vaak niet om hun nieuwe lichaam te houden, ondanks alle moeite die ze ervoor hebben gedaan. Uit het onderzoek naar de kandidaten blijkt nu dat dat voor een groot deel te maken heeft met de stofwisseling, die bepaalt hoeveel calorieën iemand in rust verbrandt.

Toen het televisieprogramma begon, verbrandden de kandidaten een normaal aantal calorieën voor iemand met hun gewicht. Maar na de show was de stofwisseling van de kandidaten fors vertraagd. Daardoor verbrandt het lichaam niet genoeg calorieën om het afgeslankte lichaam te behouden.

Eerder onderzoek bevestigd
Dat de stofwisseling daalt na een dieet was al langer bekend, maar wat de onderzoekers echt verbaast, is dat de stofwisseling niet herstelt in de jaren na het dieet en dat het in sommige gevallen zelfs nog trager wordt. Daardoor verbrandden ze heel weinig calorieën, waardoor het ontzettend lastig is om op het streefgewicht te blijven. 

Na onderzoek van Maastricht University eerder dit jaar, is dit het volgende onderzoek dat aantoont dat op gewicht blijven na een dieet niet alleen aan doorzettingsvermogen en wilskracht ligt.

Nieuw inzicht
Volgens de onderzoekers moet er op een andere manier worden gekeken naar gewichtscontrole, waarbij de hormoonhuishouding en andere biologische aspecten een belangrijke rol moeten gaan spelen. De hoop is dat het onderzoek uiteindelijk leidt naar nieuwe therapieën die obesitas kunnen bestrijden en ervoor zorgen dat het streefgewicht behouden blijft. 

RTL Nieuws
`