Buitenland

Tsipras opnieuw gekozen, en hoe nu verder?

21 september 2015 18:30 Aangepast: 21 september 2015 20:31
Tsipras tijdens de overwinningsspeech. Zijn partij Syriza heeft de Griekse verkiezingen gewonnen Beeld © AFP

Alexis Tsipras krijgt een tweede kans. Hij heeft opnieuw de verkiezingen in Griekenland gewonnen, maar de stembusgang verandert niets aan de helse klus die hij moet zien te klaren. De problemen in zijn land zijn nog groter dan toen hij begon.

Als Tsipras keihard was afgerekend tijdens de verkiezingen had niemand daar van opgekeken. Hij kwam met zijn partij Syriza in januari aan de macht en in een paar maanden tijd bracht hij het land naar de rand van de financiële afgrond. Het land duikelde in een recessie, de banken gingen dicht, en de Grieken moesten bijna zonder de euro verder.

De jonge premier - Tsipras is 41 - wilde af van de strenge bezuinigingen die Europa oplegde. Het gebluf deze zomer in Brussel werd hem fataal. Het land zit nu opgescheept met nog strengere bezuinigingsmaatregelen. In ruil daarvoor krijgen de Grieken een steunpakket van 86 miljard euro. Alleen met de hulp van Europa kan het land het hoofd boven water houden.

Doorvoeren van wetswijzigingen
Tsipras schreef vorige maand nieuwe verkiezingen uit, nadat een groep dissidenten uit zijn eigen partij zijn plannen niet meer steunde. Tijdens de campagne benadrukte Tsipras vooral dat hij wilde afrekenen met corruptie in het land. Het ging niet zozeer over het enorme bezuinigingspakket van Europa, maar daar was het natuurlijk allemaal wel om te doen. Met nieuwe steun van de bevolking kan hij de komende tijd een stuk eenvoudiger de nieuwe 'opgelegde' wetswijzingen doorvoeren.

Had Tsipras verloren, dan was hij verlost van de verantwoordelijkheid om Griekenland uit deze moeilijke tijden te loodsen. Een Griekse krant zinspeelde op die gedachte in de aanloop naar de verkiezingen.

Tsipras krijgt het lastig
Nu mag hij de komende vier jaar als premier het land leiden. Er wordt nu al openlijk aan getwijfeld of hij dat termijn zal uitzitten. Tsipras gaat het lastig krijgen. Hij moet in korte tijd een waslijst aan wetten doorvoeren (pdf). Zo moet de belastingdienst op de schop want de overheid moet veel meer geld gaan innen. Er moeten plannen komen om havens en de energiemarkt te privatiseren. Ook de ruime pensioenregelingen moeten worden ingeperkt.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft Tsipras met zijn overwinning gefeliciteerd, net als Jean-Claude Juncker. De EU-president heeft de druk meteen weer opgevoerd. Hij wil dat Griekenland haast maakt met de implementatie van alle maatregelen. In oktober wordt bekeken hoever de Grieken zijn. Dan eist Europa voor het eerst inzage in de boeken.

Luisteren naar Brussel
De 86 miljard voor de komende drie jaar krijgt het land in kleine delen toegestopt, maar alleen als het doet wat Europa zegt. Als een klein kind zal het moeten luisteren, naar de vaderlijke aanwijzingen uit Brussel.

Heeft Griekenland zijn huiswerk gedaan, dan kan er ook worden gesproken over het verminderen van de enorme schuldenlast. Volgens het IMF is dat noodzakelijk voor Griekenland om er ooit nog bovenop te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`