Politiek

Discriminatie kan alle universiteiten en hogescholen de kop kosten

11 september 2015 13:43 Aangepast: 11 september 2015 14:26
De Islamitische Universiteit in Rotterdam. Beeld © ANP

Minister Bussemaker komt met een plan om discriminatie op hogescholen en universiteiten tegen te gaan. In een wetswijziging staat dat ook scholen die geen geld van de overheid krijgen, kunnen worden aangepakt. Het kan zelfs zo zijn dat de school dicht gaat.

Het kabinet komt met de wetswijziging naar aanleiding van de beledigende uitspraken van de rector van het Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) over onder anderen homo’s. In een pamflet gaf hij 'goddelozen' de schuld van protesten tegen de Turkse regering. Het bestuur van de IUR heeft nooit afstand genomen van die uitlatingen.  

Een meerderheid van de Kamer wilde daarom dat de minister de accreditatie van de Universiteit introk. Maar omdat de IUR geen door de overheid bekostigde instelling is, kon ze dat niet. Met een wetswijziging is dat wel mogelijk. 

Misbruik titel
De nieuwe wet regelt ook dat de titels bachelor en master niet meer worden misbruikt. Nu kunnen niet erkende onderwijsinstellingen zich onbestraft voordoen als hogeschool of universiteit. Met deze nieuwe wet staat daar een boete op die kan oplopen tot 810.000 euro of 10 procent van de omzet.

Personen die zichzelf onterecht bachelor of master noemen, riskeren straks een boete van maximaal 4050 euro. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Islamitische Universiteit Rotterdam onder toezicht

`