Nederland

Haatzaaier op internet kan politie aan deur verwachten

21 oktober 2015 12:50 Aangepast: 21 oktober 2015 13:35
Beeld © ANP

De opvang van vluchtelingen in Nederland maakt in het hele land heftige reacties los. Zeker op sociale media als Twitter en Facebook tonen mensen zich vaak keihard. In sommige gevallen gaat de politie op huisbezoek.

Afgelopen weekeinde meldde de Leeuwarder Courant dat de politie 15 tot 20 'haatzaaiers' uit Leeuwarden had bezocht vanwege uitlatingen op Facebook. Het werk van een overijverige agent? Nee hoor, zegt de politie tegen RTL Nieuws. Dergelijke huisbezoeken vinden plaats in het hele land, maar exacte cijfers ontbreken.

Vrijheid van meningsuiting
Het is dus beleid. De politie is naar eigen zeggen 'extra alert' op uitlatingen op Twitter en Facebook. Vooral ook in gebieden waar (tijdelijk) vluchtelingen worden gevestigd. Want de gevoelens die daar leven, komen op internet in hun meest banale vorm tot uiting.

De politie legt uit dat de meeste mensen zich simpelweg niet realiseren wat ze teweegbrengen met dergelijke uitlatingen op sociale media. Ze bevinden zich met hun tweets en berichten op Facebook in het grijze gebied tussen vrijheid van meningsuiting en onrechtmatige uitlating. "Zonder dat ze het zich realiseren, nodigen ze daarmee andere gebruikers uit daar overheen te gaan."

Dus komt de politie langs. Zonder handboeien. Een bezoekje van de wijkagent die uitleg komt geven, is voldoende. "Daar schrikken mensen van. Dan wordt die tweet verwijderd, of in sommige gevallen is het bericht zelfs al verwijderd van Facebook." Volgens de politie begrijpen mensen vaak 'waarom wij als politie bezorgd zijn'.

Keus maken
De politie houdt dergelijke woekerende veenbrandjes op internet in de gaten sinds het uit de hand gelopen Project X-feest in Haren in 2012. "Er is altijd meer werk dan wij aan mensen beschikbaar hebben", zegt de politie. "We moeten een keus maken." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore