Nederland

Lodewijk (28) krijgt Erasmusprijs: 'Anderen kijken voetbal, ik vul Wikipedia'

25 november 2015 11:15 Aangepast: 15 januari 2016 10:05
Lodewijk Gelauff Beeld © Foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY)

Doodzonde vond hij het dat zijn profielwerkstuk in een la lag te verstoffen. Lodewijk Gelauff (28) zette zijn tekst op Wikipedia. Nu, 10 jaar later, krijgt de door de wol geverfde Wikipedia-schrijver de Erasmusprijs van koning Willem-Alexander. "Anderen kijken voetbal, ik vul Wikipedia."

In 2005 begon Lodewijk Gelauff uit Den Haag met zijn hobby: schrijven voor Wikipedia. "Ik had toch aardig wat uurtjes in een werkstuk over verzinken gestopt. Doodzonde als die kennis verloren gaat." Hij plaatste de tekst op Wikipedia, maar daar bleef het niet bij. "Ik zette er ook maar een werkstuk over Sinterklaas op. Ik ben eraan verslingerd geraakt."

Het werkt simpel, zegt Lodewijk. "Je schrijft bijvoorbeeld een iets over tomatensoep. Al zijn het maar een paar regeltjes, mensen vullen het gewoon aan. Ik ben dingen over zwemverenigingen gaan opzoeken om ze op Wikipedia te zetten. Later werden de onderwerpen serieuzer. Je kent dat wel, je klikt op een linkje en nog een keer. Dan kom je een rood linkje tegen. Je denkt: goh, laat ik dat eens gaan schrijven. Voor je het weet duik je in een konijnenhol." 

Uren vrije tijd
De Wikipediaan studeerde scheikunde. Nu is hij projectmanager bij ScienceWorks, een Haags bureau dat is opgericht om wetenschap en praktijk te verbinden. Maar in zijn vrije tijd is hij vooral bezig met Wikipedia. "Je moet het zo zien: waar andere mensen voetbal gaan kijken, ga ik Wikipedia bewerken." De tijd dat hij ermee bezig is, varieert: van 3 tot 20 uur per week.

Wat er zo leuk is aan dit vrijwilligerswerk? Natuurlijk de kick dat er zo veel mensen gebruik maken van de online encyclopedie. "Je doet het niet voor niets", zegt Lodewijk.

Wikipedia in cijfers:

  • Wikipedia bestaat sinds 2001. Op dit moment zijn er 36 miljoen artikelen in 280 talen.
  • Wereldwijd krijgen alle Wikipedia's 450 miljoen bezoekers per maand.
  • Wereldwijd staat Wikipedia op nummer 7 in de lijst van meestbezochte websites.
  • De Nederlandstalige Wikipedia heeft ruim 1,8 miljoen artikelen. Dagelijks komen er 100 nieuwe artikelen bij.
  • 175 miljoen keer per maand wordt een artikel in de Nederlandse Wikipedia aangeklikt (126.000 per uur).

"Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om samen te werken met andere vrijwilligers die het leuk vinden om kennis te delen. Eerst waren dat volslagen onbekenden natuurlijk, maar door de jaren heen leer je elkaar kennen. Er zijn zelfs 'Wikimeets', dan gaan we samen de kroeg in of barbecueën."

Toch is het niet altijd koek en ei in de Wiki-community. "Je krijgt wel eens vervelende opmerkingen. Sommige mensen zijn bot. Maar je moet samen aan de encyclopedie werken. Waarom gaat het er niet altijd even vriendelijk aan toe? Dat proberen we samen aan te pakken."

Fouten op Wikipedia: niet klagen!
Iedereen kan aan de slag op Wikipedia. In Nederland zijn er 1200 mensen die dat regelmatig doen, en er zijn 200 'diehards'. Die laatste groep houdt continu in de gaten of lolbroeken gekke dingen schrijven. "Je kunt aan de linkerkant van de site recente wijzigingen zien. Iedere anonieme bijdrage wordt gecontroleerd. Ik check zelf altijd de artikelen die ik zelf geschreven heb."

Maar is Wikipedia ook betrouwbaar? Lodewijk erkent dat hij vaak dingen tegenkomt die niet kloppen. "Maar het is heel simpel. Als je een fout tegenkomt, klik dan op bewerken en pas het aan. Doe dat in plaats van klagen."

Gezocht: vrouwen en allochtonen
Koning Willem-Alexander overhandigt in het Paleis op de Dam de Erasmusprijs aan drie vertegenwoordigers van de internationale Wikipedia-beweging, onder wie Lodewijk Gelauff. Wikipedia krijgt de prijs omdat het 'wereldwijd op een democratische manier kennis beschikbaar maakt'. "Dit is een hele eer en een geweldige motivatie om door te gaan."

Lodewijk hoopt dat door deze aandacht meer mensen vrijwilliger willen worden. Hij zou wat meer diversiteit willen zien in het vrijwilligersbestand. "Het zijn vaak toch blanke, westerse mannen. Ik hoop dat meer vrouwen of allochtonen hun steentje zouden willen bijdragen."

Gaten
Momenteel schrijft de Wikipediaan over de politieke geschiedenis. "Gewoon, omdat ik dat leuk vind. Ik gebruik als bron bijvoorbeeld het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden. Prachtig, je hoeft er alleen een logisch verhaal van te maken." 

Wat mist Wikipedia? Er zijn nogal wat gaten, zegt Lodewijk. "Sport bijvoorbeeld is goed afgedekt. Vooral veel voetbal, iets te veel eigenlijk. Waar weinig over geschreven wordt, is de moderne kunst, literatuur: dat is over het algemeen moeilijk. Of bijvoorbeeld over bepaalde culturen en gerechten. Ik weet er niks van. Maar er zijn natuurlijk mensen die dat wel weten." Lodewijk hoopt van harte dat zij erbij komen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`