Ga naar de inhoud
Tijdsgevoel

Waarom de afgelopen maand oneindig leek te duren: 'Januari was een zwaar jaar'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Het heeft een jaar geduurd, maar de maand januari zit er dan eindelijk op. Ten minste, voor sommige mensen voelde de afgelopen maand zo. Er zitten toch echt 'maar' 31 dagen in deze maand. Waarom leek die dan zo oneindig?

'Na wat aanvoelde als 84 jaar hebben we eindelijk de laatste dag van januari gehad', 'ik heb deze maand meerdere levens geleefd', en 'januari duurde zo lang dat ik twee keer ongesteld ben geworden'. Het zijn grappen die vaak terugkomen op sociale media. De berichten worden duizenden keren gedeeld en geliket: veel mensen deelden het gevoel dat januari eeuwig voortduurt.

Het zijn dit soort zogenoemde 'memes' die volgens neurowetenschapper Hedderik van Rijn van Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in tijdsperceptie, kunnen helpen om door de saaiheid heen te komen en je te realiseren dat je niet de enige bent die met dit gevoel zit. 

Dagactiviteiten

Even de feiten: net zoals onder andere december en augustus heeft januari 31 dagen. Maar het verschil zit in de dagactiviteiten, zegt Van Rijn. "We komen terug van een drukke december waarin we allemaal feestdagen en leuke bezigheden hadden. Daarna komt de dagelijkse sleur. Mensen moeten weer op het geld letten en we komen in een standaard patroon terecht." 

Een patroon dat volgens Van Rijn voornamelijk bestaat uit dagelijks naar werk of school gaan, administratie doen – er is simpelweg weinig om naar uit te kijken. "Elke dag lijkt hetzelfde en dan is het niet zo gek dat de dagen als een sleur aanvoelen."

Time flies when having fun

Iedereen kent wel het gezegde 'de tijd vliegt als je lol hebt'. Van Rijn stelt dat dat ook de rode draad is van de 'langdurige' januari. "Als je weinig leuke dingen doet, ben je je bewuster van de tijd. En dat kan weer invloed hebben op je tijdsbeleving."

Hoe lang een maand of een periode kan aanvoelen, heeft dus met je tijdsperceptie te maken. Maar die tijdsperceptie kan voor veel mensen verschillen. "Dat kan onder andere met je leeftijd te maken hebben. Jongere mensen ondernemen gemiddeld meer, terwijl ouderen het juist wat rustiger aan doen. Voor hen kunnen de dagen dan weer langer aanvoelen."

Winterdepressie?
Lees ook:
Winterdepressie? 'Als je er echt last van hebt, functioneer je amper'

Je kunt trouwens wel iets doen tegen de sleur. Van Rijn adviseert om juist in januari plannen te maken, zoals een dagje uit of een paar dagen weg. "Hoewel augustus bijvoorbeeld ook 31 dagen duurt, gaat die maand voor je gevoel sneller voorbij omdat de meeste mensen dan ook terrasjes en festivals pakken en op vakantie gaan."

Ander goed nieuws: de maand is voorbij! We leven inmiddels op 1 februari. Wel óók een donkere en misschien ietwat saaie maand voor sommigen. Maar het is ook de kortste maand van het jaar. 

Nadeel: hij is dit jaar wel een dagje langer...