Ga naar de inhoud
Dictatuur

Dochter Kim Jong-un genoemd als volgende leider Noord-Korea: 'Het regime zit in haar bloed'

Kim Jong-un en Kim Ju-ae samen tijdens een raketproef Beeld © ANP

Kim Ju-ae, de dochter van Kim Jong-un, wordt waarschijnlijk de nieuwe Noord-Koreaanse leider. Dat zal wel pas gaan gebeuren als de huidige dictator (39) komt te overlijden.

Dat meldt de BBC naar aanleiding van bronnen van de Zuid-Koreaanse geheime dienst. Het is de eerste keer dat de inlichtingendienst Kim Ju-ae naar voren schuift als vermoedelijke erfgenaam.

Het lijkt erop dat Kim Jong-un drie kinderen heeft. Zijn oudste kind zou een zoon zijn en daarna komt zijn dochter, Kim Ju-ae. Over zijn derde kind is weinig bekend.

Kim Ju-ae

Het is algemeen bekend dat Noord-Korea zich afsluit van de rest van de wereld. Volgens Noord-Koreakenner Casper van der Veen is het zelfs de vraag of de dochter van Kim Jong-un echt Kim Ju-ae heet: "Alleen Dennis Rodman heeft ooit die naam genoemd en dat heeft iedereen daarna overgenomen van hem." Ook haar precieze leeftijd is onbekend. Ze zou tussen de 10 en 12 jaar oud zijn.

Wie is Dennis Rodman?

Dennis Rodman is een voormalig Amerikaans basketbalspeler uit de NBA. Hij is meerdere keren in Noord-Korea geweest en had een goede vriendschap met voormalig leider Kim Jong-il. Ook met zijn zoon en huidig dictator Kim Jong-un heeft hij meerdere keren afgesproken. In 2013 zou hij de dochter van Kim Jong-un hebben gezien.

Kim Ju-ae, ervan uitgaande dat ze zo heet, verscheen eind 2022 voor het eerst in het openbaar. Kim Jong-un nam haar mee naar raketproeven en militaire parades. 'De briljante kameraad', zoals Jong-un door de Koreaanse Arbeiderspartij ook wel wordt genoemd, kwam zelf ook op deze manier voor het eerst in het openbaar.

Kim Jong-un aan de macht

Kim Jong-un was, net als zijn dochter, zelf ook niet de eerste in de rij van troonopvolging. Hij was het derde kind van toenmalig leider Kim Jong-il. Hij wees zijn jongste zoon aan als leider omdat zijn oudste zoon zich zou hebben misdragen en zijn tweede zoon niet meedogenloos genoeg zou zijn.

Vlak voordat zijn vader plotseling stierf aan een hartaanval in 2011, ging hij steeds vaker met zijn vader mee naar parades. Of Kim Ju-ae snel aan de macht zal komen, is nog maar de vraag. Kim Jong-un is nog jong en heeft, voor zover we weten, geen extreme gezondheidsproblemen. Het lijkt er nu vooral op dat ze wordt klaargestoomd om het ooit in de toekomst over te nemen.

In deze video zie je hoe de Noord-Koreanen het overlijden van Kim Jong-il beleefden:

Klaarstomen

Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker zal er weinig veranderen aan het strenge regime in Noord-Korea met een vrouw aan de macht. "Helemaal niks zelfs. Als ze nu wordt klaargestoomd, is dat omdat ze volgens haar vader daar het meest geschikt voor is. Ze wordt leider omdat het regime in haar bloed zit. Maar ze zal niet de enige zijn die wordt klaargestoomd. Vermoedelijk wordt ook Kim Jong-uns zus voorbereid."

Noord-Koreaanse
Lees ook:
Noord-Koreaanse vrouwen moeten meer kinderen krijgen, vindt leider Kim Jong-un

Volgens Van der Veen is er mogelijk nog een andere reden dat Kim Jong-un zijn dochter naar voren schuift. "Hij is wel echt een familieman en vaak in het openbaar met zijn vrouw. Het is dus de vraag of hij de mensen wil laten kennismaken met zijn dochter en de toekomstig leider of omdat hij graag zijn familie om hem heen heeft."

Dat het opvallend is dat een vrouw mogelijk de nieuwe leider wordt van een patriarchale samenleving, een land waarin mannen dominant zijn, zijn de deskundigen met elkaar eens. "Het grootste deel van de elite is man, al worden vrouwen ook wel belangrijker", aldus Van der Veen. "Kim Jong-un zal het liefst een zoon aan de macht willen, maar als die er niet is, dan maar zijn dochter."

Vloggers
Lees ook:
Vloggers laten het leven in Noord-Korea zien: 'Maar realiteit is totaal anders'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS