Ga naar de inhoud
4 Tilburgse stembureaus

Hugo de Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Beeld © ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken laat de gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil in vier stembureaus in Tilburg onderzoeken. Afgelopen weekend moesten in deze stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld.

Een nieuwe procedure schrijft voor dat een telverschil van meer dan 2 procent nieuw onderzoek vergt. Naar aanleiding van een verzoek van een speciale commissie die de verkiezingsuitslag controleert, stemde de Tweede Kamer afgelopen zaterdag voor een hertelling. Die vond nog diezelfde dag plaats. Bijna alle telverschillen zijn hersteld.

Het onderzoek moet aantonen 'hoe deze situatie zich heeft kunnen voordoen' en wat ervan kan worden geleerd. Ook moet duidelijk worden of de gehanteerde werkwijze en de protocollen voor het tellen en hertellen van de stemmen verder verbeterd kunnen worden.

Extern bureau 

De Tweede Kamer steunde een verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt om de gang van zaken te onderzoeken. De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer dat hij ook vindt dat er onderzoek moet plaatsvinden en laat dit door een extern bureau doen. Het onderzoek wordt meegenomen met de algemene evaluatie van de verkiezingen, die naar verwachting uiterlijk 1 april aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

 

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer terug van reces om hertelling bij vier stembureaus