Ga naar de inhoud
Noorderlicht achter wolken

Mist, vorst en kwakkelweer, maar schaatsen zit er nog niet in

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Met lichte tot matige vorst wordt het de komende dagen winters weer, maar de schaatsen hoeven we volgens meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar nog niet uit het vet te halen. "Er kan plaatselijk wel een sneeuwbui vallen."

De temperatuur ligt vanavond en vannacht in het hele land onder het vriespunt, maar alleen op de Wadden en aan de noordkust is er kans op een sneeuwbuitje. "In de rest van het land zal het op veel plaatsen opnieuw mistig of nevelig zijn."

Dat is jammer, want bij helder weer hadden we vannacht het noorderlicht kunnen aanschouwen. "De zon is op dit moment vrij actief, waardoor er veel zonnestormen richting de aarde worden gestuurd. Wanneer die elektrisch geladen deeltjes botsen met de dampkring, zijn die mooie kleuren zichtbaar. Maar ja, dan moet je wel helder weer hebben", zegt Middendorp. 

Nog meer mist

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de kans op een heldere lucht iets groter dan vannacht, maar ook dan zal het volgens de meteoroloog op veel plaatsen mistig zijn. "Morgen overdag wordt het wel veelal zonnig en droog, behalve in Limburg. En aan de noordkust kunnen er dan wel lokaal wat winterse buien vallen. De temperatuur is met 0 tot 2 graden net boven het vriespunt."

Winterdepressie?
Lees ook:
Winterdepressie? 'Als je er echt last van hebt, functioneer je amper'

In het weekend is er opnieuw kans op een enkele winterse bui, al blijft het in Nederland wel overwegend droog. "De zon zal af en toe te zien zijn en in de nacht zal het licht tot matig vriezen. Koud dus, maar niet écht winters." 

Pakjesavond 

Volgende week blijft het volgens Middendorp kwakkelweer. Het zal een week worden waarin het wat vaker gaat regenen. En, gaan we een witte pakjesavond tegemoet? "Het lijkt nu meer de regenkant op te gaan, maar kans op sneeuw is nog niet helemaal weg. Het is nog te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen."

Bekijk ook: Timelapse toont bijzonder noorderlicht boven Hengelo

00:31