Ga naar de inhoud
Waarde van tonnen

Jouke werd in week tijd twee keer bestolen van zijn duiven: 'Levenswerk is weg'

Jouke met een van zijn duiven. Beeld © Privébeeld

Jouke Elzinga uit het Friese Harkema was er kapot van toen hij afgelopen zaterdag ontdekte dat een deel van zijn duiven gestolen was. Die klap werd nog groter toen de dieven een paar dagen later opnieuw toesloegen. In totaal is de duivenmelker ruim honderd dieren kwijt. "Ze hebben een waarde van 6 tot 7 ton."

Elzinga liep zaterdagochtend nietsvermoedend naar de volière in zijn achtertuin toen hij ontdekte dat de hokken waren opengebroken. Ruim tachtig van zijn duiven waren verdwenen. En de dieven wisten wat ze zochten, zegt de duivenmelker. "Ze hebben al mijn kweekduiven meegenomen, daar kweek je jongen mee om mee te vliegen. Die jongen hebben ze laten zitten."

De politie werd gebeld en er werd een sporenonderzoek gestart, maar daarmee was het drama nog niet compleet. Afgelopen dinsdag sloegen de duivendieven opnieuw toe. "Dit had niemand verwacht, zoiets hou je gewoon niet voor mogelijk."

Niet geslapen

Deze keer werd er ingebroken in de garage van Elzinga. "Daar zaten mijn twaalf knapste maatjes. Waarschijnlijk is er na de roof van zaterdag gezegd dat ze nog een paar dieren misten", zegt de duivenmelker. Hij kan nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. "Dit is mijn levenswerk, je bent jarenlang met het kweken en nu is het weg. Ik heb de hele nacht niet geslapen."

Ruzie
Lees ook:
Ruzie over postduiven leidt tot vier doden in Portugal

Elzinga is al van kleins af aan met duiven bezig, samen met zijn vader Tjeerd. Ze zijn bekende gezichten in de duivenwereld, waar hij nu veel steun van heeft. "Ik heb heel veel reacties gekregen, ook van duivenmelkers die me willen helpen om nieuwe duiven te kweken."

Het is niet de eerste duivenroof in de omgeving. Twee jaar geleden overkwam twee broers uit het Friese dorp Steggerda hetzelfde. De dieven werden gepakt, maar de duiven zijn nooit meer teruggevonden. In 2020 werd een duivenmelker uit Nijverdal bestolen.

Naar het buitenland

De kans dat zijn gestolen dieren weer naar huis vliegen, is volgens Elzinga klein. "Ik denk niet dat ik ze ooit nog terug zie. Het kán gebeuren, maar de dieren zijn waarschijnlijk al naar het buitenland gebracht. Wat ze ermee moeten weet ik niet, want zonder stamkaarten kunnen ze niets."

Op geld van de verzekering rekent de duivenkweker niet. "Ik denk haast niet dat dit vergoed wordt, die waarde is gewoon weg." Hij hoopt dat de daders worden gepakt. Wie iets verdachts gezien heeft, kan zich melden bij de politie Noordoost Friesland. 

De ruim honderd duiven die Elzinga nog over heeft, heeft hij inmiddels elders ondergebracht. "Ik wil nu geen duiven bij huis, dan doe ik helemaal geen oog meer dicht."

Dierenarts
Lees ook:
Dierenarts Piet zet de postduif in het zonnetje op Werelddierendag