Ga naar de inhoud
Ideeën van Hitler opgehemeld

Ook Apple en Disney stoppen met adverteren op X om jodenhaat

Apple-topman Tim Cook. Beeld © ANP / Associated Press

Een groeiende lijst met bedrijven stopt met adverteren op sociaal netwerk X. Ook Apple, The Walt Disney Company en Warner Bros. Discovery geven voorlopig geen geld uit aan advertenties op het platform in verband met antisemitisme.

Eerder trok multinational IBM zijn advertenties al terug, net als entertainmentbedrijf Lionsgate. Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC zijn ook verschillende andere mediabedrijven, waaronder Comcast en Paramount Global tijdelijk gestopt met adverteren op X.

Grote adverteerder

Eigenaar Elon Musk van X ligt onder vuur, omdat hij onlangs reageerde op een bericht op X. Daarin stond dat 'Joden de haat tegen blanken aanwakkeren'. Musk reageerde met: "Je spreekt de waarheid."

Apple zou een grote adverteerder zijn op X. Advertenties van de iPhone-maker zouden te zien zijn geweest bij haatzaaiende en antisemitische berichten op het platform.

IBM
Lees ook:
IBM stopt advertenties op X na verschijnen naast nazi-ideeën

Het Witte Huis veroordeelde de Tesla-topman vrijdag nog om zijn 'weerzinwekkende promotie' van antisemitisme. Een woordvoerder zei dat die 'promotie van antisemitisme en racistische haat in de sterkst mogelijke termen wordt veroordeeld, omdat die indruist tegen de kernwaarden van Amerikanen'.

Verantwoordelijkheid

"We hebben een verantwoordelijkheid om mensen samen te brengen tegen haat en een verplichting om ons uit te spreken tegen iedereen die de waardigheid van zijn mede-Amerikanen aanvalt en de veiligheid van onze gemeenschappen ondermijnt." De woordvoerder noemde het 'onacceptabel dat zulke leugens worden verspreid'.

De uitlatingen van Musk zijn volgens het Witte Huis extra schadelijk gezien de sterk gestegen toename van antisemitische incidenten sinds de aanval van Hamas op Israël vorige maand.

Musk:
Lees ook:
Musk: blokkeren van accounts op X binnenkort niet meer mogelijk

Ook de Europese Commissie stopt voorlopig met adverteren op X om haatzaaiende berichten en nepnieuws die via het kanaal worden verspreid. De commissie vreest voor eigen reputatieschade door advertenties op X.

Oproep tot aftreden

Investeerders in Tesla hebben zich ook kritisch uitgesproken over Musk, omdat de reputatie van het automerk geschaad kan worden. Facebook-medeoprichter Dustin Moskovitz roept de miljardair zelfs op om af te treden als Tesla-topman.

Topvrouw Linda Yaccarino van X verklaarde donderdag nog dat er 'nergens plaats is in de wereld voor discriminatie en antisemitisme'. "Het is lelijk en fout. Punt uit."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update